Jer me se tiče

Tužbe i rušenja zbog Uborka: Vlast radila iza leđa građana

Za trenutnu situaciju, smatraju u Udruzi, najodgovornija je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te lokalne vlasti i federalni inspektorat.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 10. 2020. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naša borba se nastavlja pravnim putem, tužbama, kaznenim prijavama, zahtjevima za smjenu. Za nas nedodirljivih nema i neće ih biti, a bit će i konkretnih aktivnosti na terenu'', rekao je predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Naime, predstavnici Udruženja građana "Jer nas se tiče" istakli su danas kako su lokalne vlasti zajedno s federalnim institucijama radile iza leđa građanima, "zamazivale im oči i kupovale vrijeme" kako bi se građanski bunt ugasio, a trenutna lokacija deponije Uborak proširila te su najavili nove pravne aktivnosti i nastavak borbe protiv, kako kažu, nefunkcionalnog i korumpiranog sustava.

Foto: Bljesak.info / Ministrica glavni krivac


''Bit će to poštena borba da poštenija ne može biti bez politike i padanja pod utjecaj raznih stranaka. Oni koji se kite našom pričom misleći da će nas tako pridobiti, imat će uskoro priliku da javno kažu što će učiniti po pitanju rješenja našeg problema ako zasjednu u udobne vijećničke fotelje'', poručio je Hujdur.

Pored toga, kako su kazali na konferenciji za novinare, bez imalo srama i skrupula organizirali su i javnu raspravu na kojoj je prezentirana Studija utjecaja na okoliš kojom je predviđeno da se na odlagalište Uborak dodatno deponira materijal s gradilišta poddionice autoceste Mostar- jug - tunel Kvanj, što dokazuje da se zatvaranju mostarske deponije ne pristupa ozbiljno.

''U toj studiji stoji da će nastalim neopasnim i opasnim komunalnim otpadom s radnih i skladišnih prostora upravljati uz suradnju s lokalnim komunalnim poduzećem te da će ga odlagati na regionalnu deponiju Uborak'', kazao je Hujdur.

Utvrdio je kako deponiji nije izdata okolinska dozvola zbog štetnog utjecaja na okoliš i neadekvatnog odlaganja otpada te da ona skoro godinu dana radi ilegalno.

Foto: Bljesak.info / Najavljene su tužbe


Za trenutnu situaciju, dodao je, najodgovornija je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te lokalne vlasti i federalni inspektorat.

''Jedna od najodgovornijih osoba svakako je naša ministrica koja je radila sve naopako, nije produžila dozvolu jer nije mogla da je produži, a onda je sve činila kako bi dozvolila nastavak odlaganja svih vrsta otpada na deponiju. Što se tiče roka predavanje prijave sudu protiv nje, to će najvjerojatnije biti završeno do kraja tjedna'', kazao je Hujdur.

Dodao je kako mještani i aktivisti neće odustati od svoje borbe i zahtjeva da se deponija na Uborku zatvori i sanira.

Video:

Mještani i aktivisti okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da je odavno premašilo predviđeni kapacitet te da od početka 2019. godine nema niti jedan potreban dokument za rad.

Oni traže sanaciju Uborka i otvaranje novog odlagališta na drugoj lokaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close