Dvodnevna konferencija

Mostar: Počela Grassroots Action for Green Change, jedna od tema i deponija Uborak

Jedan od ciljeva Fondacije i samog programa jeste aktivnosti organizirati na lokalitetima u kojima postoji određeni aktivizam za zaštitu životne sredine.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 10. 2020. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grassroots Action for Green Change naziv je dvodnevne konferencije koja je počelo danas u Mostaru u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert Regionalni Dijalog za Jugoistočnu Europe (Friedrich Ebert Stiftung Regional Dialogue for Southeast Europe).

Jedan od ciljeva Fondacije i samog programa jeste aktivnosti organizirati na lokalitetima u kojima postoji određeni aktivizam za zaštitu životne sredine.

Direktor Fondacije Friedrich Ebert Ralf Mezler, na otvaranju dvodnevne konferencije je istaknuo da je upoznat sa ekološkim problemima u zemlji: ''Svjesni smo toga da ekološki problemi nisu samo u Bosni i Hercegovini, tako da razlog zašto smo mi ovdje danas jeste da prepoznamo i uvežemo aktiviste, imat ćemo danas sudionike i Zapadnog Balkana, Kosova i Srbije. Ovo je svakako jedan od načina da se podigne svijest javnosti, ali ne samo javnosti, već i onih koji u političkom životu donose odluke. Cilj konferencije jeste osposobljavanje aktivista na još jednu veću razinu'', istaknuo je direktor Fondacije Ralf Mezler.

Foto: Bljesak.info / Regionalna dvodnevna konferencija: Grassroots Action for Green Change počela danas u Mostaru

''Mi danas počinjemo sa skupom koji traje dva dana to je regionalna konferencija aktivista, ljudi iz regije koji se suočavaju sa istim problemima, dva dana će biti na istom mjestu, pokušat će da se umreže, da zajedno nastupe u njihovoj svakodnevnoj borbi'', poručila je Saša Vasić u ime organizatora, Fondacije Friedrich Ebert.

Prvi dio ovog programa upriličen je početkom godine na online platformama, gdje su se prisutni upoznali i sa ekološkim izazovima grada domaćina i konkretno sa pitanjem deponije Uborak koja se nalazi u neposrednoj blizini Mostara. Tim povodom konferenciji prisustvuju i lokalni aktivisti iz organizacije 'Jer nas se tiče'. Sudionici konferencije su istaknuli da postoje brojni ekološki problemi u našoj zemlji.

''Naravno da nije Mostar sam u ekološkim problemima, međutim ova deponija, je najbliža gradu. Još jedan problem zašto je Mostar specifičan, jeste zbog atmosferskih prilika, vjetrova, vodopropusnosti tla, i sličnih problema. Zato ona najviše ugrožava stanivništvo svoje općine'', istaknuo je Omer Hujdur aktivista ispred organizacije 'Jer nas se tiče'.

Foto: Bljesak.info / Regionalna dvodnevna konferencija: Grassroots Action for Green Change počela danas u Mostaru

Grassroots Action for Green Change je program koji je usmjeren ka povezivanju aktivista za zaštitu životne sredine iz regije Jugoistočne Europe, te razmjeni iskustava i informacija kroz produktivne diskusije, s ciljem stvaranja održive i aktivne suradnje kako bi se zajednički unaprijedio kvalitet okoliša i životne sredine. U subotu nakon završetka predviđenih programskih aktivnosti, te panel diskusija, organizator je pripremio obilazak mostarske deponije Uborak (zbog značaja lokaliteta za teme o kojima će aktivisti razgovorati). U obilasku Deponije Uborak organizatoru će se pridružiti predstavnci organizacije ''Jer na se tice'' te lokalni aktivisti.

Ovaj program je dio aktivnosti regionalnog ureda usmjerenih ka socio-ekološkoj transformaciji Jugoistočne Europe (više informacija mozete pogledati na linku)

 

Kopirati
Drag cursor here to close