Konjic

Invazivna alga pojavila se u Neretvi, zagađenje mogući krivac

Sličnu stvar su, kažu, imali priliku vidjeti još prije desetljeće i pol kada je također invazivna vrsta vegetacije naselila Jablaničko jezero i napravila velike probleme ljudima i prirodi.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 09. 2020. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Alge u rijeci Neretvi

Aktivisti ekološke udruge Zeleni Neretva iz Konjica, upozorili su na obrastanje korita Neretva invazivnom vrstom alge.

Nova vrsta alge, kažu aktivisti, nije ranije zabilježena u rijeci Neretvi te se pojavila prije nekoliko godina. Isprva je ova vrsta algi primijećena u obliku malih grmova koji su izgledom podsjećali na već postojeću neretvansku vodenu vegetaciju (alge/mahovine).

Međutim, nakon kraće analize od strane struke, navode, konstatirano je da je riječ o vrsti slatkovodnih zelenih algi iz reda Charales, porodice Characeae i roda Chara.

''Nažalost, točnu vrstu je trenutno teško odrediti jer postoji preko 150 sličnih vrsta iz roda Chara. Inače, za ovaj rod vegetacije je karakteristično da su u pitanju uglavnom strane (alohtone) vrste algi koje determiniraju veliki stupanj invazivnosti, odnosno negativnog utjecaja na postojeći ekosustav rijeke'', kazali su Zeleni.

Sličnu stvar su, kažu, imali priliku vidjeti još prije desetljeće i pol kada je također invazivna vrsta vegetacije naselila Jablaničko jezero i napravila velike probleme ljudima i prirodi.

Indikativno je, smatraju, da ove zelene alge inače obitavaju u mnogo toplijim vodama nego što je Neretva, pa se postavlja pitanje na koji način su se prilagodile Neretvi u Konjicu.

Objašnjenje bi moglo biti sadržano u činjenici da alge iz navedenog roda vole staništa sa neobično visokim sadržajem jedinjena nitrata i fosfata, a koji generalno, tvrde, predstavljaju glavni izvor hrane za biljke.

Aktivisti smatraju da je za pojavu algi 'krivac' zagađenje rijeke.

''Ovdje treba naglasiti da ova jedinjena (nitrati i fosfati) u Neretvu najvećim dijelom dospijevaju putem otpadnih voda. Industrijske i fekalne otpadne vode u sebi sadrže visoki postotak spomenutih nitrata i fosfata. Možda je baš to glavni razlog zašto se najveći dio populacije ovih neželjenih algi nalazi uz desnu obalu Neretve, neposredno ispod industrijske zone'', navode iz udruge Zeleni Neretva.

Kopirati
Drag cursor here to close