Paradoks sankcija

Tko će odgovarati za platane na vrhu Avenije: Uklonjeni bez dozvole

Platani su posječeni 3. srpnja radi proširenja ceste na križanju Ulice kralja Tomislava i Rudarske.
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 07. 2021. u 12:20 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Platani uklonjeni bez dozvole

Dva platana s 'vrha Avenije', potpuno zdrava i bez ikakvih oštećenja, uklonjena su bez dozvole Odjela za zaštitu životne sredine koji je inače zadužen za izdavanje ovakvih dozvola, saznaje Bljesak.info.

Platani koji su zasađeni tijekom gradnje Avenije, u razdoblju od 1965. do 1968. godine, posječeni su 3. srpnja radi proširenja ceste pri izgradnji kružnog toka, na križanju Ulice kralja Tomislava i Rudarske. Na njihovo mjesto sada je postavljena betonska površina.

Foto:Facebook / Radovi na rekonstrukciji prometnice na vrhu Avenije

O sječi platana, doznajemo, nije obavješten Odjel za zaštitu životne sredine, niti je platane uklonila ijedna od tvrtki nadležnih za održavanje zelenila u Mostaru, ni Parkovi ni Komos.

Kako saznajemo, platane je najvjerojatnije uklonila građevinska tvrtka koja izvodi radove na rekonstrukciji ove prometnice, a prema usmenoj dozvoli nadzorna Odjela za urbanizam. U svemu tome sporno je što Odjel za urbanizam nema ovlasti za davanje tih dozvola.

Foto: Bljesak.info / Svaki od platan vrijedi najmanje 15 000KM

Naime, prema projektu izgradnje kružnog toka na 'vrhu Avenije' nije planirano uklanjanje platana. Pri izgradnji, zbog krivih procjena projektanta, uočeno je da se kamioni neće moći okretati na ovom dijelu ceste, te je zbog toga odlučeno da se  uklone platani, skrati pločnik i cesta prilagodi kamionima.

Dozvolu za sječu stabla ili njihovo uklanjanje i zamjenu, prema proceduri jedino može izdati inspektor za zaštitu životne sredine. Između ostaloga, stablo se može ukloniti i u koliko postoji razlog od općeg značaja projekta izgradnje nekog objekta, ali za sve je potrebna dozvala. Ovi platani su pak uklonjeni bez dozvole.

Foto: Bljesak.info / Platani su zasađeni tijekom gradnje Avenije

Tko će i hoće li uopće itko odgovarati za uklanjanje ovih platana, ostaje nam vidjeti. Sankcije bi u pravilu trebale postojati i njih bi trebao provesti inspektor za zaštitu životne sredine.

Svaki od ovih uklonjenih platana, s obzirom da su bili potpuno zdravi i bez ikakvih oštećenja, ima najmanju tržišnu vrijednost oko 15 000 KM i odštetu bi trebao platiti onaj tko je naložio da se oni uklone.

Paradoks je u tome što bi Grad, ukoliko je na bilo koji način dao dozvolu da se uklone ovi platani, sam sebi trebao naložiti i da plati odštetu.

Kopirati
Drag cursor here to close