Zeleni Mostar

Koliko ste puta ovih dana poželjeli hlad?

Da bi Mostar postigao pravilan efekt rashlađivanja potrebno mu je, ni viši ni manje, nego milijun stabala.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 07. 2021. u 10:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je prilikom usvajanja proračuna gradonačelnik Mario Kordić kazao da će Mostar ove godine biti veliko gradilište, bome se nije šalio; kojom god ulicom da kreneš dočeka te bager. Rade se rekonstrukcije, proširuju se ceste, asfaltira se pa čak i ponovno prepravljaju te iste rekonstruirane ceste.

Ali Grad jedno uporno zaboravlja, drvo.

Mrva umjesto drva

U rekonstrukciji vrijednoj više od 1,5 milijuna KM, Grad nije našao shodnim izdvojiti ni jednu markicu za drvo u Ulici Blajburških žrtava. Nakon što su stanovnici više od dvije godine strpljivo podnosili buku i nesnosnu prašinu, napokon su dobili nekoliko stotina metara čistog asfalta.

Zašto u ovoj ulici nije zasađeno ni jedno stablo iz Grada nam nisu znali puno reći, tek da će se naknadno zasaditi odgovarajuće popratno zelenilo po sredini ceste. ''Prema našim saznanjima u ovom dijelu planirana je rekonstrukcija razdjelnog pojasa s pratećim zelenilom i vodo-natapnim sustavom'', objasnili su za Bljesak.info iz Grada.

Foto: Bljesak.info / Zašto u ovoj ulici nije zasađeno ni jedno stablo?

Kome će ono praviti hlad tijekom vrelih ljetnih dana, teško je reći.

Ulica Blajburških žrtava, nažalost nije jedina u kojoj je Grad zaboravio zasaditi nešto zeleno i visoko. Hlada teško da ćete naći krenete li ovom ulicom preko Dubrovačke, tek na samom početku park s nekoliko borova zasađenih u nekom boljem vremenu, koji obično hlad prave parkiranim automobilima.

Bolje sreće nećete biti ni ukoliko krenete od Blajburških žrtava prema Rudniku, ulica je to u kojoj drvo gotovo da i ne postoji.

Prije rata u gradu Mostaru postojala je obveza da se pri formiranju novog stambenog objekta zasadi i prateće zelenilo kao sastavni dio cijelog prostora, danas to nažalost nije praksa. Da je to tako, najbolje pokazuje novoizgrađeno naselje u ovom dijelu grada gdje se gotovo cijela parcela koristi za izgradnju betonskog objekta.

Odlazak jednog platana

Jedna od većih rekonstrukcija ove godine jeste ona na vrhu Avenije u kojoj se raskrižje, koje nikad nije dočekalo svoj moderni sustav s tipkalima za slabovidne osobe i s invalidskim prijelazima, pretvara u kružni tok.

Tijekom izgradnje ovog modernog kružnog toka Grad je prošlog tjedna, iz za sada nepoznatih razloga, uklonio jedan od najstarijih platana u ovoj aleji, posađen još za vrijeme izgradnje Avenije.

Foto: Bljesak.info / Odlazak jednog platana

Završetkom ovog kružnog toka bit će osposobljena velika šetnica od Avenije prema Zaliku koju su Mostarci s nestrpljenjem čekali dugo godina. U ovoj novoj dionici mnogi su vidjeli priliku za šetnju i rekreaciju, ali debelog hlada još dugo neće biti. Nakon što je 2018. godine otvoren most Avenija Sutina i tako se povezala ova dva dijela grada, još uvijek nije zasađeno niti jedno od planirana 244 stabla, kao niti jedno od planiranih 2250 dekorativnih grmova.

Kako su nam kazali iz Grada, u ovoj godini iz sredstva za Zajedničku komunalnu potrošnju nisu planirana novčana sredstva za ovu namjenu.

Foto: Bljesak.info / Vruća šetnja od Avenije do Zalika

''Projekt hortikulturnog uređenja ove prometnice, treba obuhvatiti sadnju drvoreda, razdjelni pojas s dekorativnim grmovima, uređenje nove rondele dimenzija 527m 2 (do pasarele), te kružni tok koji se tek radi na spajanu ulica kralja Tomislava i kneza Višeslava. Kako bi se ove stavke realizirale potrebno je prvo osigurati značajna materijalna sredstva, a važno je prethodno i osigurati vodonatapni sustav u ovim zonama kako bi sadnice opstale u ovom području i nesmetano se ukorijenile'', objasnili su iz Grada.

Foto:Bljesak.info / Žrtvovanje drvoreda za četiri prometne trake

Žrtvovanje drvoreda za četiri prometne trake

U velikoj rekonstrukcija mostarskih ulica, nije nestao samo platan, nego i stari drvored iz Ulice Ante Starčevića. Žrtvovan je za izgradnju nove moderne prometnice s četiri trake, vrijednu više od pola milijuna KM.

U međuvremenu, drvored je zamijenjen novim sadnicama poljskog brijesta, ali za hlad čekat će se još godine.

Foto: Bljesak.info / Drvored je zamijenjen novim sadnicama poljskog brijesta

Novo uklanjanje mostarske hladovine navodno očekuje i naselje Centar 2, gdje je planiran nastavak magistrale koja će povezati ovo naselje sa Španjolskim trgom. Inače, zbog nedostatka zelenih površina u ovom dijelu grada zagrijanost u ljetnim mjesecima je najveća. Efektivna, odnosno stvarna, temperatura u Centru II ljeti iznosi više od 50 stupnjeva Celzijusa.

Foto: Bljesak.info / Rekonstrukcijom su nestale i dugogodišnje topole iz Zagrebačke ulice

Rekonstrukcijom su nestale i dugogodišnje topole iz Zagrebačke ulice. Radi kojeg centimetra širih nogostupa posječeno je nekoliko metara visokog hlada. Nadležni su siječu opravdali potrebom za normalnim kretanjem pješaka, što su ove topole svojom debljinom to onemogućavale.

Manjak od milijun stabala

Da bi Mostar postigao pravilan efekt rashlađivanja potrebno mu je, ni viši ni manje, nego milijun stabala. Ali gdje to zasaditi? Svjedoci smo stalne betonizacije grada koji novim parking mjestima i stambenim objektima, bez planskog zelenila, postaje samo panel za prikupljanje toplinske energije.

Prema preporukama svjetske zdravstvene organizacije, za povoljne životne uvjete u urbanim sredinama potrebno je 9 do 12 četvornih metara zelene površine po stanovniku. Mi u Mostaru imamo poražavajućih 0,8 četvornih metara zelenih površina po stanovniku.

Grad Mostar za 2021. godinu izdvojio je 50.000 KM za dopunu drvoreda i parternog zelenila (drvoreda i sporadičnih stabala u stambenim blokovima). Također, za poslove redovnog održavanja drvoreda -  potkresivanja, uklanjanja izdanaka i izbojaka sa stabala, oblikovne rezidbe, redukcione i sanacijske rezidbe uklanjanje oboljelih stabala planirana su sredstava u iznosu od 60.000 KM.

Foto: Bljesak.info / Mostaru nedostaje milijun stabala

Gradonačelnik Kordić je prilikom usvajanja proračuna naglasio kako izdvojena sredstva za rekonstrukcije imaju cilj infrastrukturno, prometno i u svakom drugom smislu učiniti Mostar boljim i urednijim mjestom za život. Ali za bolji i ugodniji život potrebne su i zelene površine kojih je u gradu sve manje.

Ne možemo očekivati da na balkonu zasadimo biljku u saksiju i riješimo problem. Potrebno je ipak plansko zelenilo i visoka stabla koja će sprječavati zagrijavanje.

Stoga Grade, gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi!

Kopirati
Drag cursor here to close