BiH je bogata, ali...

Svjetski dan šuma: Potrebne su nam zdrave šume za zdrave ljude

Šume prekrivaju više od trećine kopna na Zemlji, a prema podacima UN-a, godišnje nestaje 13 milijuna hektara šuma u svijetu čime se za 12 do 20 posto povećava emisija stakleničkih plinova, što ubrzava nastanak klimatskih promjena.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 03. 2023. u 12:17 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akcijama pošumnjavanja, edukativnim sadržajima i drugim aktivnostima danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Svjetski dan šuma, kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šumskih ekosustava.

Ovogodišnja je tema Šume i zdravlje, odnosno Zdrave šume za zdrave ljude. Manje je poznato da su šume uslijed klimatskih promjena veoma ugrožene i da i njima treba pomoći da ostanu zdrave i vitalne.

Šume prekrivaju više od trećine kopna na Zemlji, a prema podacima UN-a, godišnje nestaje 13 milijuna hektara šuma u svijetu čime se za 12 do 20 posto povećava emisija stakleničkih plinova, što ubrzava nastanak klimatskih promjena.

BiH ima veliko bogatstvo

Tim povodom na Trebeviću je danas održano predavanje o važnosti i vrijednosti šuma u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja. Mustafa Zvizdić, stručni suradnik za promociju, marketing i informiranje Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja rekao da je današnji događaj organiziran u okviru projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u suradnji s osnovnim i srednjim školama, a koji ta ustanova realizira već 13 godina.

"Kroz taj projeka prošlo je više od 12.000 učenika. Predavanje o šumama i ostalom biodiverzitetu zaštićenih područja Kantona Sarajevo održano je učenicima Osnovne škole Vrhbosna i Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti. Ovi dani su važni jer djeca kroz sudjelovanje u ovakvim manifestacijama kroz predavanja i druge vidove manifestacija se istovremeno i edukuju o važnosti značaja prirodnih vrijednosti. Oni kroz ovakve manifestacije sudjeluju u zaštiti zaštićenih područja", rekao je Zvizdić.

Foto: Anadolija / Edukacijom mladih do zaštite prirodnih vrijednosti

Dodao je da je Bosna i Hercegovina što se tiče biodiverziteta, vodnog potencijala i šuma darovana velikim bogatstvom te smatra da je na njenim građanima da u skladu sa svojim mogućnostima to bogatstvo zaštite.

Najmlađi da uče

"Naš cilj je najmlađa populacije, prije svega, da nju uključimo u edukaciju i da budu aktivni sudionici u zaštiti prirodnih vrijednosti", rekao je Zvizdić.

Merjem Džogić, učenica JU Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, izjavila je da je njima kao ekolozima, svaki vid prirode veoma značajan.

"Onako kako ga mi sada zatičemo, želimo ga ostaviti i budućim generacijama. Trebamo na razne načine dizati svijest o zaštiti kako šuma, tako i prirode. Svijest mladih generacija o zaštiti šume nije dovoljno zastupljena. Svjedoci smo da je sve više požara i da se naš ekosistem uništava, baca se smeće, dolazi do zagađenja prirode i upravo ovim putem možemo podići tu svijest i makar malo pomognemo našoj prirodi u očuvanju", kazala je Džogić.

Obilježavanje Svjetskog dana šuma započelo je 1971. godine na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije. Odlukom UN-a od 2012. svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan šuma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close