Zatrpavanje

Svaki dan – kilogram smeća po glavi stanovnika

Javnim odvozom u prošloj godini je prikupljeno 940.405 tona komunalnog otpada…
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 12. 2022. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini proizvela 1,2 milijuna tona komunalnog otpada, što je za 1,8 posto više u odnosu na 2020. godinu. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine u prošloj godini je proizveo u prosjeku 356 kg komunalnog otpada.

Javnim odvozom u prošloj godini je prikupljeno 940.405 tona komunalnog otpada, što je 1,9 posto više u usporedbi sa 2020. godinu.

Podaci koji ukazuju na porijeklo stvaranja prikupljenog komunalnog otpada pokazuju da je najveći porast bio registriran u sakupljanju otpada iz domaćinstava, čak 80,9 posto ukupno prikupljenog otpada, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U sklopu tretmana komunalnog otpada 973.000 tona otpada je prispjelo na kontrolirana odlagališta otpada, od toga je trajno odloženo 99,3 posto otpada, kao opcija zbrinjavanja. Stopa odlaganja komunalnog otpada manja je za 11,1 posto u 2021. godini, što je primjetan pad u odnosu na 2020.

Video: Obitelj Grabo - Ispred praga

Trenutni trend ukazuje na to da treba učiniti više na prevenciji stvaranja otpada, kao i na značajnom povećanju stope recikliranja u narednim godinama.

Navedeni podaci temelje se na metodologiji koja se primjenjuje za izvještavanje o komunalnom otpadu koje Agencija za statistiku BiH (BHAS) podnosi Eurostatu na godišnjoj razini.

Podaci Eurostata o stvaranju i tretmanu komunalnog otpada, koji su izraženi u kilogramima po stanovniku, temelje se na podacima BHAS-a o ukupnom stanovništvu, kao procjeni sredinom godine.

Podaci o komunalnom otpadu se prikupljaju putem statističkih istraživanja u godišnjim izvještajima  o sakupljenom i odloženom otpadu.

  / Izvor: Fena
Kopirati
Drag cursor here to close