Prijeti velika glad

Somalija pati zbog ostatka svijeta

Antonio Guterres kaže da Somalija pati od uticaja klimatske krize koju nije izazvala
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 04. 2023. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Somalija pati od utjecaja klimatske krize za čije stvaranje nije učinila gotovo ništa, rekao je u srijedu generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, dok Somaliji prijeti velika glad nakon suše koja je prošle godine ubila 43.000 ljudi.

Otprilike 8,3 milijuna Somalijaca, gotovo polovina stanovništva, treba hitnu humanitarnu pomoć, rekao je Guterres, dodajući da je ispunjeno samo 15 posto od 2,6 milijardi dolara potrebnih za ovu godinu.

''Kada prijeti glad, to je potpuno neprihvatljivo'', rekao je Guterres novinarima u Mogadišu.

To je rekao nakon posjeta kampu u Baidoi, na jugozapadu Somalije, za ljude koji su raseljeni zbog suše i borbi između al Shabaaba, ogranka Al Qaide, i vladinih snaga.

''Nesavjesno je da Somalijci, koji nisu učinili gotovo ništa da izazovu klimatsku krizu, trpe njen užasan učinak. Klimatske promjene uzrokuju kaos'', rekao je Guterres, navodi Reuters.

Nakon pet uzastopnih neuspjelih kišnih sezona, suša je raselila 1,4 milijuna Somalijaca, a žene i djeca čine 80 posto njih, rekao je.

Integrirana klasifikacija faze sigurnosti hrane (IPC), koja postavlja globalni standard za određivanje ozbiljnosti prehrambene krize, rekla je u prisincu prošle godine da je glad privremeno spriječena, ali je upozorila da se situacija pogoršava.

Kopirati
Drag cursor here to close