Na listi pet destinacija iz BiH

BiH je među top 100 zelenih destinacija u svijetu

Komitet Top 100, kojim predsjedava Albert Salman, predsjednik Green Destinations, naglasio je da odabir liste 100 najboljih ne znači da je destinacija održiva.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 10. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023, koja se održala ove sedmice u Tallinnu u Estoniji, proglašeno je Top 100 zelenih destinacija u svijetu, na osnovu njihove prakse i priče o razvoju, među kojima je 13 destinacija u Adria regiji, najviše u Sloveniji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Na listi Top 100 priča zelenih destinacija u regiji našlo se šest lokacija u Sloveniji, pet u BiH, te po jedna u Srbiji i Hrvatskoj.

Epitet top zelena destinacija u BiH ponijeli su Grad Trebinje, Bosanska Krupa, Konjic, Spomenik prirode Skakavac i Zaštićeno područje Tišina.

U Sloveniji su kao zelene destinacije označeni Brežice, Kranj, Ljubljana, Jeruzalem, Miren Kras i Šaleška Valley.

greendestinations.org / 

Mali Lošinj u Hrvatskoj, a Zlatibor u Srbiji su jedine zelene destinacije iz tih zemalja koje su se našle na listi Top 100.

Komitet Top 100, kojim predsjedava Albert Salman, predsjednik Green Destinations, naglasio je da odabir liste 100 najboljih ne znači da je destinacija održiva. Umjesto toga, odabir potvrđuje da je destinacija odabrana na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti s osnovnim kriterijima Standarda zelenih destinacija i izabrana na osnovu procjene priče o dobroj praksi.

Prethodno je održana certifikacija održivih destinacija, gdje je 13 destinacija u svijetu dobilo priznanja i certifikate, među kojima je iz regije i Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska).

Rukovoditelj Sektora za promociju turizma Turističke organizacije Republike Srpske Marko Radić za Bloomberg Adriju kaže da je Trebinje bilo na listi Top 100 već dva puta i to s projektima Hercegovačka kuća i Park prirode Orjen.

"Kada se treći put nađete među Top 100 destinacija, zaista je za svaku pohvalu i tim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće destinacije od Trebinja. Mislim da ljudi koji žive u Trebinju nisu u potpunosti svjesni koliki je značaj ovih priznanja i koliko ona znače za afirmaciju destinacije. Vlasti u Trebinju bi morale maksimalno iskoristiti priznanja da dodatno ojačaju poziciju Trebinja i unaprijede cjelokupnu ponudu u duhu 'zelene destinacije', počev od ekoloških pitanja u gradu do zaštite okoline, a zatim da kvalitetnom promocijom prikažu Trebinje kao jedinstvenu destinaciju koja je u skladu sa svjetskim standardima u toj oblasti", poručuje Radić.

Dodaje da slično treba da postupe i druge lokalne zajednice iz BiH koje su se našle na listi Top 100 priča zelenih destinacija.

Iz Vlade Kantona Sarajevo je rečeno da je Spomenik prirode Skakavac, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, s pričom o dobroj praksi "Gdje urbano susreće prirodu - Spomenik prirode Skakavac" proglašen jednom od Top 100 priča Zelenih destinacija o održivosti za 2023. godinu u cijelom svijetu. Riječ je o kategoriji koja svake godine promovira održivi turizam i priče dobrih praksi, a sve s ciljem promoviranja same destinacije.

"Samoj prijavi dobre priče je prethodila procjena kriterija Green Destinations, koje je bilo potrebno ispuniti kako bi se mogao prezentovati rad i dobra priča Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Priča 'Gdje urbano susreće prirodu - Spomenik prirode Skakavac' upoznaje čitaoce s izazovima s kojim se ustanova susretala kroz niz godina rada, kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-povijesno naslijeđe ovog prostora očuvalo za buduće generacije", ističu u Vladi KS, propćeno je.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 Partnership, uz podršku Koalicije za budućnost turizma, uz posebne doprinose: Green Destinations, ITB Berlin, QualityCoast, Good Travel Guide, Travelife, Ecotourism Australia i DEL Turismo.

"Ovaj 9. izbor objedinio je inspirativnu kolekciju dobrih praksi otpornih destinacija širom svijeta. Ove dobre prakse će se dijeliti s destinacijskim menadžerima, turoperaterima i turistima kako bi se olakšala razmjena znanja u turističkoj industriji", priopćio je organizator.

Ove godine bilo je ukupno 165 prijava, sa 128 prijavljenih priča. Prijave je ocjenjivao tim Top 100 evaluatora, stručnjaci iz zemalja i partneri Green Destinations. Kriteriji kao što su kvalitetu, dostupnost, nivo inovativnosti u pričama i prisustvo svih stubova održivosti su uzeti u obzir pri odabiru.

Očekuje se da će poziv za prijavu na natjecanje 100 najboljih priča za 2024. godinu biti otvoren 1. studenog 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close