Objavio video

Njemački ekolog objavio utjecaj izgradnje HE Ulog - Ribe umiru!

Njemački ekolog koji je na početku ljeta istraživao gornji tok Neretve objavio je video zapis koji pokazuje koliko će i koliko već jeste poguban utjecaj izgradnje HE Ulog.
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 09. 2023. u 16:57 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulrich Eichelmann njemački ekolog i koordinator kampanje Sačuvajmo plave srce Europe  na svom profilu na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) objavio je dva videa gornjeg toka rijeke Neretve, koju je nedavno istraživao s kolegama.

Jedan video je iz lipnja i na njemu se vidi bistra rijeka, dok je na drugom, snimljenom 25. rujna rijeka zamućena.

Ribe umiru!

''To je učinak izgradnje hidroelektrane Ulog na Neretvi. Prvi video je snimljen u lipnju ove godine, drugi danas. Ribe umiru'', napisao je na statusu.

Ekolozi već godinama apeliraju na nadležne te upozoravaju na štetnost gradnje HE Ulog, a u ponedjeljak 25. rujna Federalno ministarstvo okoliša i turizma konačno je od RS-a zatražilo i odgovore iz Ministarstva uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Federalno ministarstvo kaže kako je neophodna procjena utjecaja na okoliš objekata koji se grade i koji se planiraju graditi njihov utjecaj nizvodno na naselja i prirodu u gornjem toku rijeke Neretve.

Složni su iz Ministarstva s objašnjenjem inicijative te su odmah po prijemu zatražili odgovore.

Zatražili su i, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kompletno obrazloženje o tijeku gradnje HE Ulog, kao i procedure dobivenih dozvola za izgradnju HE Ulog.

Na odgovore iz Federalnog ministarstva reagirao je i HRS čiji je zastupnik Slaven Raguž poslao inicijativu Parlamentu, na koju je reagiralo Federalno ministarstvo.

Ističu da činjenica da su se institucije FBiH u cijeli proces uključila nakon što su prošli svi rokovi žalbi i prigovora, govori u prilog tezi pogodovanja tajkunima koji stoje iza vladajućih politika.

Video: NERETVA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA

Podsjetimo, ekipa portala Bljesak.info u lipnju je posjetila istraživački kamp u Ulogu gdje se održavala "Sedmica nauke na Neretvi". Znanstvenici iz 17 zemalja svijeta ujedinili su se kako bi istraživali gornji tok rijeke Neretve te njezine pritoke Jezernicu i Ljutu.

Kako su za Bljesak.info pojasnili, to je bila posljednja prilika da istraže ovu rijeku prije izgradnje hidroelektrane Ulog. Navode, kako je upravo u Ulogu moguće pronaći ono što je jedinstveno u Europi, a to je netaknuta priroda i rijeka u svom izvornom obliku.

Njihov zajednički stav bio je da rijeka Neretva više nikada neće biti ista, a posljedice će osjetiti biljne i životinjske vrste, kao i ljudi koji žive na ovom području. 

Kopirati
Drag cursor here to close