"Izazvat će rak"

Profesor o otvaranju rudnika litija u BiH: Tko će pomoći ljudima koji će stradati?

"Tko će pomoći svim ljudima koji će stradati od litija. Jer će litij izazvati mutagene, izazvat će rak kod ljudi, razne tipove raka. Ne samo kod ljudi, već i kod životinja i biljaka", upitao je profesor Šumarskog fakulteta UNSA-e Dalibor Balian.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 03. 2024. u 08:12 Bljesak.info
Građani u borbi protiv iskopavanja litijuma

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najava otvaranja rudnika litija u Loparama privukla je pažnju građana i aktivista ovog kraja.

Prvi u Europi

Ekolozi, aktivisti, građani te brojni stručnjaci - ukazali su na sve opasnosti po život ljudi i prirode – koje bi sa sobom donijelo otvaranje. Bio bi to prvi ovakav rudnik na području Europe, piše BHRT

Istraživanja o bogatstvu litija na dijelu planine Majevice koja spaja Lopare, Tuzlu i Čelić pokazala su vrlo bogato postojanje ove rude.

Istraživanja su odavno završena, ali bez ikakvog znanja javnosti o tome. Sada kada je javnost saznala da bi 2026. godine Švicarska kompanija mogla dobiti koncesiju o iskopavanju opasnog litija, žele stati u kraj takvim namjerama stranih investitora.

"Mi smo protiv da budemo robovi stranih kompanija koje će nama ostavljati spaljenu zemlju. To je jako važno da znate i jako je važno da znate da priroda ne poznaje ni antitetske ni gradske ni bilo kakve druge granice. Lopare i Tuzla su grad jedan do drugog. Lopare, Tuzla, Čelić, Bijeljina, Kalesija će imati sve negativne posljedice u slučaju izgradnje rudnika litija", kazao je Adi Selman iz "Karton revolucije".

"Izazvat će rak" 

"Tko će pomoći svim ljudima koji će stradati od litija. Jer će litij izazvati mutagene, izazvat će rak kod ljudi, razne tipove raka. Ne samo kod ljudi, već i kod životinja i biljaka", upitao je profesor Šumarskog fakulteta UNSA-e Dalibor Balian.

Prije dvije godine protiv rudnika litija izborili su se stalnim prosvjedima i ekološkim borbama građani Srbije.

Kažu nije bilo jednostavno. Zato žele pomoći osviještenim građanima BiH da sačuvaju svoja prirodna bogatstva i spriječe širenje kancerogenih materija. Ističu da regiju ništa tako ne može ujediniti kao zemlja, zrak i voda.

"Mi moramo stati i boriti se protiv ovog zla. U suprotnom, mi nismo zaslužili živjeti na ovom prelijepom prostoru koji se zove Balkan. I ključna riječ je pobuna. Da se borimo i pravnim sredstvima, ako treba i barikadama. U suprotnom ništa nam drugo ne preostaje osim da nestanemo", naveo je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka "Srbija protiv nasilja".

Rudnik litija bi bio jedinstven rudnik u Europi. Tamo gdje ovakav rudnik postoji, primjerice u Australiji, pustinja je.

U rasponu od nekoliko stotina kilometara nema nikavog života. A kod nas bi, ovdje između Tuzle i Lopara, rudnik bio naslonjen na poljoprivredne usjeve, voćnjake, rijeke, na Rudnik Soli, ali i prije svega na općine i gradove u kojima živi nekoliko stotina tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close