Problem sa smećem

Prijeti li Banja Luci ekološka katastrofa?

Iako grad Banja Luka nije više većinski vlasnik ni DEPOT-a ni Čistoće, spor između ova dva komunalna poduzeća gorući je problem na stolu gradonačelnika.
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 08. 2022. u 07:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog dugogodišnjeg spora između Čistoće i DEPOT-a, grad Banja Luka i još sedam okolnih općina i gradova, od 15. rujna neće imati gdje odlagati smeće, ukoliko se do tada ne nađe kompromisno rješenje.

Nakon što je Čistoća zatražila od DEPOT-a da je uvede u posjed zemljišta koje joj po sudskoj presudi pripada, uprava DEPOT-a poslala je obavještenje o otkazu ugovora o odlaganju otpada.

Prijeti li Banja Luci ekološka katastrofa?

Iako grad Banja Luka nije više većinski vlasnik ni DEPOT-a ni Čistoće, spor između ova dva komunalna poduzeća gorući je problem na stolu gradonačelnika.

On objašnjava da je prije 20 godina Skupština grada odlučila da zemljište ide DEPOT-u, a da Čistoći bude isplaćeno dva do tri milijuna. Promjenom vlasničke strukture ''Čistoće'' novi vlasnici su rekli da hoće da im vrate zemljište uz odštetni zahtjev, iako je proteklih godina DEPOT ulagao na tom zemljištu, čija je cijena u međuvremenu porasla.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, kaže: ''Radi se o oštetnom zahtjevu 24 milijuna Čistoće, o borbi za zemljište gdje je sud presudio u korist Čistoće, o mnogim pravnim lijekovima na koje DEPOT ima pravo. Danas je to u rukama nekog drugog, a ne Grada. A ono što nas ne dovodi do rješenja je upravo raskidanje ugovora, već dovodi u dodatni problem'', ekološku katastrofu.“

Uprava DEPOT-a priopćila je da gradonačelnik bespotrebno plaši građane izjavom da otkaz ugovora o odlaganju otpada ''Čistoći'' može izazvati ekološku katastrofu. Navode da opcija ima više, ali i dovoljno vremena da se ovo pitanje riješi.

''Čistoća može nastaviti posao prikupljanja otpada sa područja grada i odlagati ga na nekoj drugoj deponiji. Također, grad može dodijeliti ugovor o prikupljanju nekom drugom komunalnom poduzeću, a nije isključena ni mogućnost dogovora između grada Banja Luka, Čistoće i DEPOT-a'', kažu iz DEPOT-a.

U Centru za zaštitu životne sredine ističu da Banja Luka svakodnevno stvara velike količine otpada, te da je priоritet da sve strane sjednu za stol i nađu rješenje, a ne da građani strahuju od moguće ekološke katastrofe.

Jelena Ivanić iz Centra za zaštitu životne sredine Banja Luka, ističe: "Svjedoci smo da se vrlo često prebacuju loptice s jednih na druge i da se najavljuju razne katastrofe, a da se konkretno ne rješava problem. Grad ne smije dopustiti da se ovakvi problemi rješavaju preko leđa građana, da se ugrozi životi zdravlje građana Banja Luke, već je potrebno što hitnije riješiti problem''.

Je li uprava Čistoće spremna na kompromis ili će istrajati u svom zahtjevu novinari nisu uspjeli doznati ni od direktora ni od vlasnika ovog preduzeća, jer nisu odgovarali na upite.

Kopirati
Drag cursor here to close