Uborak

Pred Mostarom je ''mirisno'' ljeto?!

Grad Mostar bi potkraj ljeta opet mogao plivati u smeću, jer nakon tri mjeseca i bez blokada Uborka više neće imati gdje odlagati otpad...
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 05. 2021. u 11:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz trenutne uvjete odlaganje otpada na mostarsku deponiju Uborak moguće je još dva mjeseca, a budući da se do rješenja neće moći doći preko noći, mostarske ulice mogle bi ponovno postati  ''otvoreni'' kontejner a gradom bi se mogli širiti zaraza i smrad.

Iz mostarske Gradske uprave rečeno je kako će se održati posebna sjednica Gradskog vijeća na ovu temu, a Al Jazeera Balkans, koja je posvetila prilog ovom mostarskom vječitom problemu, podsjeća kako je Ministarstvo za zaštitu životne sredine Federacije BiH predložilo zatvaranje mostarske deponije Uborak u roku tri ili pet godina, zavisno od brzine pronalaženja rješenja.

Stranke o Uborku

Time bi bilo riješeno i višegodišnje nezadovoljstvo mještana okolnih naselja, koji su u nekoliko navrata blokirali deponiju.

Video: Vlasti obećale izmještanje deponije Uborak

Ideju zatvaranja mještani podržavaju, ali protive se namjeri da se postojeća deponija proširi kako bi mogla da primi otpad dok novo odlagalište ne bude u funkciji.

Podsjećamo, uoči izbora u Mostaru portal Bljesak.info napravio je svojevrsno sučeljavanje stranaka po gorućim pitanjima u Gradu. Jedno od njih bio je i Uborak, a evo što su stranke, koje su među anketiranima, prošle u Vijeće, govorile o Uborku.

Naša stranka navela je kako je jedno od rješenja za Uborak izgradnja spalionice po uzorku na mnoge zapadne zemlje.

''Spalionice ne samo da su ekološki čiste nego čak i generiraju prihode u obliku električne energije i/ili tople vode za grijanje stanovništva. Švicarska je već 2000. godine zabranila deponije poput one na Uborku i trenutno u Švicarskoj na 8,5 milijuna stanovnika postoji 30 spalionica otpada, tj. u prosjeku jedna spalionica na 280.000 stanovnika. Usporedbe radi, možemo analizirati situaciju u malom gradu Thun na obalama istoimenog jezera. Spalionica u tom gradu procesira 100.000 tona otpada koju proizvode 300.000 stanovnika, što je jako slično u brojkama regionalnoj deponiji Uborak. Istovremeno, proizvodi 12 MW električne energije i 34 MW tople vode za grijanje. Naravno, izgradnja spalionice bi morala ići ruku pod ruku s izradom programa reciklaže u Mostaru te popratnim pravilima za domaćinstva, obrte, i firme. Ovo nije jeftin projekat ali smatramo da ako prave osobe budu izabrane u Vijeće, neće biti teško pronaći donacije i partnere za realizaciju istog. Tražit ćemo podršku i ambasada ali i naših partnera u Bruxellesu da Mostar pretvorimo iz 'Grada-slučaja' u 'Grad-primjer' uspješnog upravljanja otpadom'', navela je Naša stranka.

Ideje

Koalicija za Mostar 2020 rekla je kako je neophodno naći novu lokaciju za deponiju i definirati je u prostorno-planskim dokumentima.

''Nova deponija ne smije biti samo puko odlagalište otpada, nego moderna tvornica za preradu otpada i dobivanje proizvoda poput bio goriva, poluproizvoda za cementare, recikliranu plastiku itd. Nova deponija mora biti samostalni profitni centar…. Prethodna pretpostavka i za efikasan sustav komunalnih poduzeća i za rad nove deponije je uvođenje obveznog selekcioniranja otpada u Gradu'', navela je ova koalicija.

HDZ BiH je uoči izbora rekao kako će ''za početak biti potrebno utvrditi stvarno stanje u svim javnim poduzećima, jer prema nalazima Ureda za reviziju institucija Federacije BiH ima dosta nepravilnosti''.

''Dugo godina su poslovali bez adekvatnog nadzora jer su ovlasti Gradonačelnika u kontroli i upravljanju javnim poduzećima bile ograničene. Potrebno je izraditi studiju s ciljem utvrđivanja najoptimalnijeg modela upravljanja otpadom u Gradu Mostaru. Ovisno o rezultatima studije može doći do potpune reorganizacije ili prilagodbe postojećih poduzeća kako bi zadovoljili potrebne standarde. Novac koji se izdvaja je dostatan za održavanje određene razine usluge, ali način i organizaciju rada treba sustavno promijeniti'', naveo je HDZ BiH.

Hrvatska republikanska stranka navela je kako se problem Uborka, jednako kao i problem komunalnih poduzeća ne može riješiti bez ogromnih ulaganja koja moraju pratiti sve razine vlasti, osobito ako se zna da je Mostar regionalno središte odlaganja otpada. 

Čekanje plana

Republikanci ističu kako postojeća deponija u Mostaru mora biti pod hitno modernizirana do određivanja nove lokacije te da se moraju primijeniti odgovarajuće ekološke mjere radi zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

''Nažalost, svjedoci smo da su u okolici Deponije izgrađeni bespravni objekti, te će rješenje ovog problema biti znatno otežano, a sve zbog nerada Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara. Što se tiče komunalija, one moraju pratiti taj program selektivnog odlaganja i iskorištavanja otpada. Mi smo ponudili model podzemnih kontejnera i privatnih kanti za otpad. Naravno, to iziskuje i odgovornost građana da poštuju taj model, što se jedino može napraviti uvođenjem komunalnih redara i naplatama kazni za nepravilno odlaganje'', navodi HRS.

Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Mario Kordić podsjetio je prošlog mjeseca deponiju te rekao kako se čeka Plan prilagodbe deponije.

''Taj Plan bi trebao sadržavat neke korake koje bi Grad Mostar trebao učiniti kada je u pitanu deponija. Kada dobijemo taj Plan prilagodbe, napraviti ćemo jedan sastanak sa predstavnicima JP Deponija i sa mještanima, te pokušati tražiti rješenje za deponiju. Ono što je bitno da su građani shvatili da smo ozbiljni kad je u pitanju ovaj problem i da ćemo uključiti svu struku u rješavanje ovog problema. To nije problem koji se može ad hoc riješiti, kao da imamo čarobni štapić. To je proces koji će trajati sigurno par godina. Meni je bitno da se krene u taj proces'', rekao je tada Kordić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close