Poražavajuća činjenica

Na području ZHŽ-a locirano čak 200 divljih deponija

Biodiverzitet na području ove županije ozbiljno je ugrožen, kao i okoliš u cjelini.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 04. 2021. u 13:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici panel diskusije "Trenutno stanje, prepreke i preporuke u sektoru okoliša područja Zapadnohercegovačke županije", održanoj u petak u Širokom Brijegu upozorili su, uz ostalo, kako je biodiverzitet na području te županije ozbiljno ugrožen, kao i okoliš u cjelini, a stanje dodatno pogoršava čak 200 divljih deponija koje su locirane na tom području.

Panel je okupio aktere zaštite okoliša na području ZHŽ-a, a predstavljen je i video materijal koji je nastao u sklopu projekta.

Voditeljica projekta Lucija Kvesić upozorila je na nerazvijenu ekološku svijest, kao i na postojanje čak 200 divljih deponija na području ZHŽ-a.

''Mi smo u sklopu projekta bili angažirani u detektiranju divljih deponija i poražavajuća je činjenica da ih ima preko 200'', ocijenila je Kvesić.

Smatra kako se to mora sankcionirati, a ne da svi samo 'prebacuju loptu jedni na druge'.

Kada je u pitanju priroda i njezina zaštita, Kvesić smatra kako se stanje na globalnoj, ali i lokalnoj razini stalno mijenja pa tako i na području Zapadnohercegovačke županije gdje je biodiverzitet, kako kaže, narušen, kao i okoliš u cjelini.

''Mi radimo istraživanja o prikancu i nastojimo zaštititi tu vrstu jer je to endem koji postoji samo na području Mostarskog blata. Imamo jako puno posla i drago mi je da sam kao predstavnik 'WWF Adrije' ovdje kako bih podržao ovaj projekt'', kazao je Vedran Kordić, projektni službenik Udruge 'Dinarica/ WWF Adrie' koji je tijekom panela predstavio rad te organizacije, kao i ulogu nevladinih organizacija u zaštiti okoliša na Mostarskom blatu.

Panel diskusija dio je prekograničnog projekta Bosne i Hercegovine i Crne Gore "Youth drive - Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje", čiji je cilj ukazati na značaj pravilnog upravljanja otpadom na području ZHŽ-a (BiH) i Bokokotorskog zaljeva (CG).

Projekt se provodi od 15. 11. 2019. do 15. 8. 2021. i ukupne je vrijednosti 279.200 eura, od čega Europska unija financira 232.530 eura u okviru programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a implementira ga Udruga za razvoj okoliš i kulturu EKO ZH u suradnju s partnerskom udrugom Naša Akcija iz Crne Gore, sa sjedištem u Kotoru.

Kopirati
Drag cursor here to close