Spremna odluka

Pobjeda Bunskih kanala!

To bi značilo da su brisanjem mHE iz aktualnog Regulacionog odnosno Prostornog plana i u konačnici gradski vijećnici podržali nastojanja brojnih ekoloških udruga…
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 06. 2022. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara trebalo bi na sjednici sljedećeg tjedna usvojiti izmjene kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, u ranijem zaključku Grad je naveo kako je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

To bi značilo da su brisanjem mHE iz aktualnog Regulacionog odnosno Prostornog plana i u konačnici gradski vijećnici podržali nastojanja brojnih ekoloških udruga trajnu zaštitu Bunskih kanala

Ovime bi napokon mogla biti okončana dugogodišnja borba Udruga za očuvanje prirode, stanovništva ne samo Bune, nego i cijelog Mostara i svih onih koji žele očuvati prirodne resurse i koristiti na ekološki osviještenim i održivim temeljima.

Izdavanje dozvola za male hidroelektrane na Bunskim kanalima, svojevrsnom prirodnom fenomenu i spomeniku prirode južno od Mostara, pratile su brojne kontroverze. Borba eko aktivista s investitorom Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar, koji je od Vlade HNŽ dobio koncesiju na gradnju minihidroelektrana, trajala je dugih osam godina.

Međutim, predstavnici mještana Buna i Blagaj te koordinacije većeg broja različitih eko-udruga, kao i ekološke udruge 'Majski cvijet' protivili su se traženoj izgradnji dviju malih hidroelektrane na zaštićenom području prirode.

Borba eko aktivista iz "Majskog cvijeta" samo je jedna u nizu onih koje se vode za rijeke širom Bosne i Hercegovine, gdje je do sada izgrađeno 119 mini hidroelektrana. Većina njih je izgrađena od poticaja koje dajemo mi – građani Bosne i Hercegovine.

Cijena po kojoj se od investitora mini hidroelektrana otkupljuje električna energija duplo veća od tržišne, jer je subvencionirana, tako da su mini hidroelektrane trenutno najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close