"Situacija je dramatična"

Papa Franjo: Trebamo slušati patnju planeta i patnju siromašnih

"Ne možemo ostati na običnim palijativnim mjerama ili na sramežljivim i dvosmislenim kompromisima", istaknuo je Sveti Otac.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 08. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je danas pred mladima upozorio na "dramatično žurnu" situaciju s klimatskim promjenama, zauzevši se za "cjelovitu ekologiju", drugog dana pohoda Lisabonu gdje se održava Svjetski dan mladih (SDM).

"Moramo priznati da skrb za zajedničku kuću zahtijeva dramatičnu žurnost. No to se ne može učiniti bez (...) promjene antropološke vizije koja je u temelju gospodarstva i politike", rekao je Papa rođen u Argentini u prigodi susreta sa studentima katoličkog sveučilišta u Lisabonu.

"Ne možemo ostati na običnim palijativnim mjerama ili na sramežljivim i dvosmislenim kompromisima", istaknuo je Sveti Otac kojemu je 86 godina pošto je saslušao svjedočanstva mladih u toj ustanovi koja je utemeljena 1967. i vode ju isusovci, prenosi Hina. 

Papa Franjo je u toj prigodi ponovno branio pojam "cjelovite ekologije", bitnog obilježja njegova pontifikata, koji je razradio u enciklici Laudato Si' (2015.) posvećenoj okolišu, u kojoj povezuje ekologiju i društvenu pravednost te čvrsto vežući ljudska bića s prirodom.

"Treba nam cjelovita ekologija, trebamo slušati patnju planeta i istodobno patnju siromašnih; staviti u istu ravninu dramu širenja pustinje s izbjegličkom; pitanje migracija s padom nataliteta", rekao je u obraćanju koje je slušalo 6500 ljudi po procjeni mjesnih vlasti.

Duhovni poglavar 1.3 milijarde katolika doputovao je jučer u petodnevni posjet Lisabonu gdje se održava Svjetski dan mladih na kojemu sudjeluju stotine tisuća mladih sa svih kontinenata. Nakon dana posvećenog mjesnim političkim i crkvenim vlastima, u četvrtak poslijepodne će služiti misu u parku u središtu grada sa svim hodočasnicima.

Ovo je nakon Rio de Janeira (2013.), Krakova (2016.) i Paname (2019.) četvrti SDM u pontifikatu pape Franje čije je zdravlje sve slabije. SDM koji je 1986. ustanovio Ivan Pavao II. najveći je katolički skup u svijetu, a obuhvaća brojna događanja kao što su mise, koncerti, molitva, predavanja, rasprave.

Kopirati
Drag cursor here to close