Politico

Objavljeno 36 ključnih rizika za Europu – spominju se i ratovi zbog vode

U dokumentu se navodi kako bi utjecaj pogoršanih klimatskih uvjeta mogao smanjiti prihod EU za sedam posto do 2100. godine.
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 03. 2024. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija zabrinuta je zbog potencijalnih sukoba između članica EU uslijed nedostatka vode i sve veće konkurencije u vezi s prekograničnim vodenim resursima, objavio je list Politico, pozivajući se na procurjeli nacrt dokumenta nkoji bi trebao biti objavljen sljedećeg tjedna.

"Ti rizici mogu se manifestirati u više oblika, od kojih pojedini uključuju povećanu konkurenciju u vezi s vodenim resursima u svim sektorima i upotrebama, uključujući potencijalni rizik od sukoba unutar članica i među njima oko prekograničnih vodnih resursa", navodi se u nacrtu dokumenta na koji se poziva Politiko.

Prema tekstu nacrta, EU bi mogla biti izložena dodatnim katastrofama, kao što su suše, poplave, šumski požari, zaraze, propali usjevi, smrtni slučajevi zbog vrućine, šteta na infrastrukturi i strukturalne promjene životne sredine.

"Međutim, Europska komisija upozorila je da blok ne vrši bilo kakve pripreme za suočavanje s tim rizicima", ističe se u tekstu.

List dalje navodi da se očekuje da dokument prati prvu Procjenu klimatskog rizika u Europi, sveobuhvatan izvještaj Europske agencije za životnu sredinu, čije se objavljivanje očekuje u ponedjeljak, 11. ožujka.

"Jedan od klimatskih rizika s kojim bi se Europa mogla suočiti je porast 'ekstrema vode', kao što su poplave i suše, a u procjeni Agencije navedeno je 36 ključnih rizika za Europu, od kojih je nekoliko već na katastrofalnim razinama i veoma je hitno. Osim toga, utjecaj pogoršanih klimatskih uvjeta mogao bi smanjiti prihod EU za sedam posto do 2100. godine", dodaje se u izvještaju lista.

 

Kopirati
Drag cursor here to close