"Naše ptice" upozoravaju

Nijedna močvara u BiH nema plan upravljanja

Zbog loše financijske situacije i problema s financiranjem rendžerske službe situacija na terenu je daleko od zadovoljavajuće, pa su česte pojave požara i krivolova zaštićenih vrsta
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 02. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hutovo blato jedina je močvara koja ima status zaštićenog područja kao Park prirode od međunarodnog značaja u Bosni i Hercegovini", ističe Ornitološko društvo ''Naše ptice''. 

Ali, zbog loše financijske situacije i problema s financiranjem rendžerske službe situacija na terenu je daleko od zadovoljavajuće, pa su česte pojave požara i krivolova zaštićenih vrsta.

Komplicirana politička struktura 

"Niti jedna močvara od međunarodnog značaja u Bosni i Hercegovini nema plan upravljanja pa za aktivnosti kao što su eksploatacija treseta koji ima bitnu ekološku ulogu u zadržavanju vode i različitih polutanata, uništavanje vodene vegetacije koja služi kao skrovište i izvor hrane velikom broju životinja i formiranje monokulturnih zasada nije definirano u kojem dijelu močvara se smiju, a u kojim ne smiju provoditi", navode iz Ornitološkog društva''Naše ptice''. 

Komplicirana politička struktura u državi nejasno definira obveze i nadležnosti pojedinih ministarstava što uvjetuje da se Ramsarska konvencija i obveze koje proistječu iz toga ne provode u Bosni i Hercegovini odnosno područjima koja su prepoznata kao močvare od međunarodnog značaja, naglašeno je na Svjetski dan zaštite močvarnih staništa, prenosi Fena. 

Kako navode u priopćenju za javnost, tri područja u Bosni i Hercegovini prepoznata su kao močvare od međunarodnog značaja - Hutovo blato (2001), Bardača (2007) i Livanjsko polje (2008).

Područja međunarodnog značaja

Svi imaju i status područja od međunarodnog značaja za ptice (Important Bird Area), zbog velikog broja ptica koje se tu gnijezde ili zadržavaju tijekom seobe i zimovanja. Samo na Livanjskom polju zabilježeno je, u tijeku jednog dana u vrijeme seobe, 70.000 ptica močvarica.

Močvarna područja imaju poseban značaj za ptice močvarice. Više od dvije milijarde tih ptica svake godine seli iz centralne i istočne Europe, preko europskog kontinenta i Sredozemnog mora, do zimovališta u sjevernoj ili centralnoj Africi.

Tijekom seobe se ptice suočavaju sa velikim brojem prepreka, od širokih morskih prostranstava koje moraju preletjeti u jednom dahu bez zaustavljanja, jednako opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja, a močvarna staništa su mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se od 1997. godine, svakog 02. veljače. Na taj dan je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja, zbog činjenice da močvarna područja predstavljaju regulatore režima vode, mjesta s posebno visokim stupnjem raznolikosti flore i faune i mjesta s visokom ekonomskom, kulturnom, znanstvenom i rekreacijskom vrijednosti, a da bi se spriječilo sve veće ugrožavanje i gubitak močvarnih područja kojih je od 1.900 u svijetu nestalo više od 60 posto.

Ornitološko društvo ''Naše ptice'' danas je organiziralo javnu prezentaciju projekata koji se bave zaštitom ptica močvarnih staništa i problemima močvara od međunarodnog značaja u BiH - priopćeno je iz tog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close