Realizacija projekta

Hutovo blato s Hrvatskom i Crnom Gorom u 'lovu' na poboljšanje turističke ponude

Interreg IPA Program prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore
Gospodarstvo / Turizam | 11. 01. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvodna konferencija i predstavljanje projekta ''Interreg IPA Program prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020: Put endema” (ePATH) održana je u prostorijama Javnog poduzeća (JP) Parka prirode Hutovo Blato d.o.o. i motela Karaotok.

Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375,03 eura, od čega 1.309.319 eura predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto financiraju projektni partneri.

Foto: Bljesak.info / Park prirode Hutovo blato

Nositelj projekta je J.P. Park prirode Hutovo Blato d.o.o. s partnerima Makarski komunalac d.o.o. iz Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Foto: Bljesak.info / Motel Karaotok

Nikola Zovko, direktor J.P. Park prirode Hutovo blato kazao je kako je nakon dva mjeseca od početka projekta vrijeme za veću angažiranost oko realizacije aktivnosti koje su predviđene. 

''Cilj nam je pripremiti prve aktivnosti koje će ići, što se tiče njihove realizacije, javnih nabava itd. Mi smo se uvezali na temelju prepoznavanja prirodnih vrijednosti u tri države, dakle riječ je razvijanju turističke pnude na temelju prirodnih potencijala, posebice endemskih vrsta. Uz to svakako da ćemo se stalno doticati kulturno povijesnog naslijeđa, tradicije itd.'', istaknuo je Zovko.

Foto: Bljesak.info / Nikola Zovko

Projekt je odobren za financiranje na II Pozivu za prijedloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične suradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore u okviru Programske osi 3: ''Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturne i prirodne baštine'' s ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. 

Aleksandra Ivanović, rukovoditeljica službe u JP za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore kazala je kako su oni veoma zadovoljni odobrenjem projekta te što će u okviru njega dobiti priliku da uspostave prvi centar za posjetitelje na području posebnog rezervata prirode "Tivatska solila" te na taj način omogućiti razvoj turističke ponude tog rezervata.

Foto: Bljesak.info / Aleksandra Ivanović

''Mi smo otkad je počelo, kada smo preuzeli upravljanje rezervatom radili na obnovi infrasturkture u okviru ovog rezervata. Rezervat je izuzetno vrijedan i jedno je od potencijalnih natura 2000 područja. U okviru ovog projekta očekujemo da ćemo razviti i posebne vrste ponuda za specifičan vid turizma to su takozvani bird watcheri ili oni koji uživaju u prirodi i nadamo se da ćemo u suradnji s našim partnerima napraviti zajedničku regionalnu ponudu koja će promovirati ovaj vid turizma'', kazala je Ivanović.

Foto: Bljesak.info / Uvodna konferencija

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Makarske i stopostotni vlasnik i osnivač Komunalca naglasio je kako za Makarsku ovaj projekt puno znači jer uz sunce i more svojim gostima mora pružiti i druge sadržaje. 

''U Makarskoj je Jure Radić osnovao botanički vrt koji je dugo vremena bio prepušten sam sebi. Taj botanički vrt se može prikazati kao Biokovo u malome. Biokovo je Park prirode, koji je isto tako zaštićen i u kojem rastu brojne endemske vrste koje se također mogu naći u tom botaničkom vrtu.Tto zapravo i je cilj ovoga projekta, povezati Hutovo blato, povezati Solila, povezati Botanički vrt, pokazati te endemske vrste kod nas se radi o tim biljnim endemskim vrdstama te ih turistički evaulirati i turistički prikazati da budu svima nama na ponos'', naglasio je. 

Dodao je kako je Makarska već unutar samog botaničkog vrta u kojem je bio srušen jedan veliki kaštel uložila preko 15 milijuna kuna u njegovu obnovu u kojem je sada moderni interpretacijski centar kojim se prezentira kulturna i povijesna baština.

''Tako da je ovo samo još jedan dodatak projektu koji će dignuti Makarsku ponudu na jednu višu razinu'', kazao je. 

Foto: Bljesak.info / Dražen Nemčić
Kopirati
Drag cursor here to close