Bravo

Mostarsko naselje primjer za BiH: Kompostiranjem do manje otpada

Članica Udruženja žena Vrba, Rabija Bešo, smatra da je kompostiranje jako dobar model za sve, a naročito one koji žive u prigradskim naseljima i imaju svoje bašte i vrtove.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 07. 2023. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žena Vrba vodi snažnu kampanju za educiranja građana Mostara o važnosti kompostiranja kroz projekt „Otpad nije smeće – nauči kompostirati!“. U sklopu projekta, fokus je stavljen na naselje Gnojnice gdje velik broj stanovništva ima vlastite bašte.

Pored vrijednih edukacija – radionica s praktičnim radom, kompostere su dobile Osnovna škola Gnojnice i tamošnji vrtić Ciciban, te članice Udruženja žena Vrba. Među njima je i Rabija Bešo, stanovnica mostarskog naselja Gnojnice. Nakon što je dobila komposter, jako je zadovoljna prvim rezultatima.

Manje kućnog otpada i kupus već spreman za branje

Na mjestu u bašti gdje stoji komposter, Rabija je posadila kupus. Kaže da je već spreman za branje i da jako dobro uspijeva bez obzira što proces kompostiranja još nije ni dovršen. Pored toga, primijetila je da ima manje kućnog otpada nego ranije, obzirom da kompostira sve ostatke namirnica koje se ne konzumiraju i travu, lišće i baštenski otpad.

"Moj komposter je u fazi rada - prilično je napunjen. Sav korov iz bašte, sve iz kuće što se ne koristi ubacujem u komposter.” – poručila je Rabija Bešo.

Uz komposter je dobila i kalifornijske gliste sa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić koje poboljšavaju proces kompostiranja u samom komposteru. Stručnjaci s tog fakulteta, docentica Alisa Hadžiabulić i magistar agronomije Benjamin Korić, predvodili su radionice o kompostiranju za korisnike projekta.

Kompostiranje – dobar i održiv model za Mostar i BiH

Članica Udruženja žena Vrba, Rabija Bešo, smatra da je kompostiranje jako dobar model za sve, a naročito one koji žive u prigradskim naseljima i imaju svoje bašte i vrtove. Smatra da bi i gradske vlasti trebale prepoznati priliku u kompostiranju i na taj način smanjiti količinu kućnog otpada, ali i osigurati da stanovnici mogu praviti vlastito gnojivo.

"Kad bi grad prepoznao naš projekt to bi bilo jako dobro. I za smanjenje otpada i dobijanje dobrog kvalitetnog gnojiva", istaknula je Rabija Bešo.

Projektom “Otpad nije smeće – nauči kompostirati!”, kojeg Udruženje žena Vrba implementira zajedno s partnerskim Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK, želi se podići svijest, unaprijediti tehnički uvjeti, te doprinijeti odgovornom upravljanju i povećanju količine recikliranog biološkog otpada. Projekt je podržan kroz „Projekt Mostar - Prostori koji pokreću“ kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need (PIN).

Kopirati
Drag cursor here to close