Udruženje žena Vrba

Otpad nije smeće-nauči kompostirati!

Želi se podići svijest i unaprijediti tehnički uvjeti te doprinijeti odgovornom upravljanju i povećanju količine recikliranog biološkog otpada.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 07. 2023. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žena Vrba provelo je niz aktivnosti s ciljem educiranja građana Mostara o važnosti kompostiranja, metodama smanjenja ukupnog otpada iz domaćinstva, kao i o vrijednosti komposta u prihrani biljaka kroz projekt ''Otpad nije smeće – nauči kompostirati''.  

Krenulo se od radionica za žene i radionica uz praktični rad s učenicima osnovne škole te vrtića u Gnojnicama. Urađena je i detaljna brošura o kompostiranju koja može poslužiti svim građanima koji žele svoj kućni otpad pretvoriti u iznimno vrijedno gnojivo za biljke, navode u priopćenju iz Udruženja.

Najmlađi u Gnojnicama postali svijetao primjer za sve Mostarce

Niz aktivnosti u sklopu projekta fokusirane su na mostarsku mjesnu zajednicu Gnojnice. U toj mjesnoj zajednici upriličene su tri radionice za žene i tri radionice s praktičnim radom s učenicima Osnovne škole u Gnojnicama ali i tamošnjim vrtićem Ciciban gdje je pored djece o kompostiranju učilo i osoblje vrtića.

''Pored uključivanja mjesne zajednice i članica, najveća korist je bila to što smo uključili osnovnu školu i djecu. Na mladima sve ostaje i osviještenost je bitna od mladih nogu'', poručila je Medina Gosto, predsjednica Udruženja žena 'Vrba'.

Foto: Udruženje žena Vrba / Otpad nije smeće – nauči kompostirati

Upravo su se najviše iskazali najmlađi koji su, zajedno sa svojim tetama čuvalicama, vrijedno radili na formiranju kompostne hrpe u komposteru koji im je osiguralo Udruženje Vrba.

Radionice o kompostiranju predvodili su stručnjaci s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, docentica Alisa Hadžiabulić i magistar agronomije Benjamin Korić.

Kompostiranje znači manje ukupnog otpada iz domaćinstva

Projektom se želi podići svijest i unaprijediti tehnički uvjeti te doprinijeti odgovornom upravljanju i povećanju količine recikliranog biološkog otpada.

''Ono što uzmemo od prirode, to joj trebamo i vratiti. Imamo toliko organskog otpada, zašto bi ga uništavali na neprikladan način. Umjesto toga vratimo ga prirodi i dobijemo plodno tlo, plodnu zemlju na kojoj dalje možemo uzgajati'', naglasila je Medina Gosto, predsjednica Udruženja žena 'Vrba'.

Projekt naziva ''Otpad nije smeće – nauči kompostirati!'' Udruženje žena Vrba implementira zajedno s partnerskim udruženjem za posao i poduzetništvo LiNK a podržan je iz projekta ''Mostar prostori koji pokreću'' koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i implementira češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need Bosnia and Herzegovina.

Kao dio zagovaračke kapanje projekta, bit će organizirana još tri okrugla stola na temu kompostiranja gdje će članice Udruženja Vrba pokušati spojiti vladin i nevladin sektor u gradu Mostaru oko ove važne teme.   

Kopirati
Drag cursor here to close