VIDEO

Mostarcima predstavljeni rezultati istraživanja biodiverziteta pritoka Neretve

Eksperti angažirani za istraživanja biodiverziteta predstavili su dobivene rezultate i ukazali na potrebu zaštite ovog područja.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 12. 2021. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Publikacija "Biodiverzitet Bune, Bunice, Bregave i Trebižata" u kojoj su sistematizirani rezultati istraživanja nekoliko grupa organizama (flora i vegetacija, ptice, briofite, vodozemci i gmizavci, leptiri, vodeni makrobeskičmenjaci, sisavci) na području navedenih pritoka Neretve, predstavljena je u petak u Mostaru.

Tijekom promocije prikazan je i video "4 žile kucavice Neretve" koji se osvrće na rezultate istraživanja koje je realizirano tijekom 2020. godine, ali i pritiske na biodiverzitet koji su identificirani na ovom području.

Video: 4 žile kucavice Neretve: Istrazivanje biodiverziteta i identifikacija problema

Eksperti angažirani za istraživanja biodiverziteta predstavili su dobivene rezultate i ukazali na potrebu zaštite ovog područja. Ovakve prezentacije prethodno su održane i u Sarajevu i Banja Luci s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite ovog područja.

Kako bi se zaštitio vrijedan i jedinstven biodiverzitet pritoka Neretve: Bune, Bunice, Bregave i Trebižata, nužna je zaštita ovih rijeka, zbog čega će Centar za životnu sredinu podnijeti i službenu inicijativu prema relevantnim institucijama.

Istraživanja su realizirana kroz projekt "Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat" koji financira fondacija Critical Ecosystem Partnership Fund, a čiji je cilj da se kroz kombinaciju znanstveno istraživačkog rada i aktivnosti zagovaranja postigne dugoročna zaštita i održiva upotreba navedenih pritoka Neretve.

"Područje obuhvaćeno našim istraživanjima je jedan od značajnijih centara biodiverziteta u BiH, ali i šire. S obzirom na velike antropogene pritiske koje smo identificirali na ovom području, cilj je bio da se prikupi što više podataka koji će nam poslužiti kao argumenti za zagovaranje zaštite ovih rijeka", istaknula je Dragana Kovačić Jošić, koordinatorica projekta "Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat" u Centru za životnu sredinu.

Foto: PR / Mostarcima predstavljeni rezultati istraživanja biodiverziteta pritoka Neretve
Kopirati
Drag cursor here to close