Projekt

Neretvu će ''zaštititi''

Cilj projekta je doprinijeti većoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja u dolini rijeke Neretve i njihovoj turističkoj prepoznatljivosti/konkurentnosti uvođenjem novih turističkih sadržaja.
Gospodarstvo / Turizam | 15. 11. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru potpisan je u ponedjeljak ugovor vezan za provedbu projekta "Zaštita i valorizacija zaštićene prirodne baštine Neretve u svrhu održivog razvoja lokalnih zajednica u prekograničnom području RH i BiH" koji je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za razvoj lokalne zajednice.

Ugovor je potpisan u nazočnosti Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije i Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ-a.

Uz Ured predsjednika Vlade, kao vodećeg partnera, partneri na projektu su Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Navodi se kako je cilj projekta doprinijeti većoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja u dolini rijeke Neretve i njihovoj turističkoj prepoznatljivosti/konkurentnosti uvođenjem novih turističkih sadržaja te promociji u svrhu održivog korištenja prirodne baštine i doprinosa jačanju konkurentnosti i gospodarskog oporavka prekograničnog područja Neretve u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tijekom sastanka razgovarano je o međusobnoj suradnji, osobito MED projektu COASTING PLUS, odnosno nastavku projekta COASTING kroz koji će se, uz ostalo, na poseban način osnažiti suradnja dvije susjedne i prijateljske županije.

Projekt COASTING PLUS usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unaprjeđenja razvitka održivog i odgovornog obalnog turizma i zaštite okoliša na mediteranskom području. Cilj Projekta, uz prenošenje COASTING metodologije na lokalnu razinu, je i razvitak Lokalnog akcijskog plana.

Regionalna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, u koordinaciji s vodećim partnerom - Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske (FAMP), iskoristit će iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te uključenim novim partnerima prenijeti metodologiju integralnog upravljanja obalom za održivi turizam.

Predsjednik Herceg i župan Dobroslavić izrazili su punu spremnost za daljnjim razvitkom suradnje kako kroz Jadransko-jonsku euroregiju tako i kroz zajedničko apliciranje na prekogranične i transnacionalne programe, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close