Uborak

Mostar - Građani proglasili svoje mjesto opasnim za život

''Svi misle da Uborak smrdi. To je najmanji problem. Problem je kako on djeluje na ljude…'', poručeno je.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 10. 2023. u 11:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proglasili smo simbolično opasnim područjem čime želimo ponovno skrenuti pozornost dok na shvate ozbiljno ovu situaciju'', poručili su danas članovi Inicijative Jer me se tiče koji su u naselju uz mostarsku deponiju izvjesili oznake kako se radi o opasnom području.

Iz Inicijative ističu da njihovo proglašenje deponije Uborak opasnom zonom ''nije samo čin prkosa već
očajnički poziv na pažnju od strane javnosti i djelovanje od strane gradske vlasti''. Ističu kako se
''osjećaju napuštenima u svojoj borb''i i inzistiraju na tome da se djelovanje vlasti mora uskladiti s
interesima građana kojima bi vlast trebala služiti.

Najmanji problem

Fuad Hujdur, član spomenute inicijative, kaže kako ''da je situacija izašla van svih mogućih granica i da je ovo postalo nesnosno za ljude koji žive u blizini''.

''Opasnost se proširila na ostale građane i nitko nije svjestan te opasnosti'', rekao je. Kaže kako malo tko zna što je pravi problem Uborka.

''Svi misle da Uborak smrdi. To je najmanji problem. Problem je kako on djeluje na ljude i svoju okolinu na biljke i životinje i kako djeluje na regiju'', rekao je.

Edhem Čustović rekao je kako je stanovništvo ovog područja u svojim dvorištima istaknulo znakove opasnosti želeći time ukazati na problem lokacije Uborak te da se ovo područje se proglasi opasnim po ljudsko zdravlje.

Kritično

Rekao je i kako je situacija kritična i da ono što se radi iza zidova deponije smeća nije u skladu s propisanim zakonima.

''Upozoravamo gradske vlasti da se uozbilje kako bi donijeli s Federalnim ministarstvom okoliša jedno rješenje kako bi se taj problem riješio. Očito da postaji ne sučeljavanje s problemom i mi smo isticali da ćemo ako se ovako nastavi blokirati lokaciju deponije i od toga ne odustajemo'', rekao je.

Mještanin Husnija Greljo kaže kako ovo područje nema uvjete za život.

''Ovdje je zagađenost zraka, vode. Deponija je najvjerojatnije pukla jer je pod opterećenjem. Nema nikakve kontrole. Ja ne znam šta naša vlast misli. Imamo strpljenja radi naših sugrađana. Zadnja solucija bit će blokada'', rekao je.

Podsjećamo, bunt građana traje godinama a Grad Mostar i Inicijativa razmjenjuju optužbe koje imaju i sudske nastavke.

Na prošlomjesečnoj sjednici Gradskog vijeća vršitelj dužnosti direktora JP Deponija, Mirhad Grebović, rekao je kako su dobili prostor za odlaganje otpada u ovoj godini.

Osnovni problem

''Osnovni problem vezan za Deponiju bio je nedostatak mjesta za deponiranje komunalnog otpada, što bi predstavljalo problem za grad Mostar a ugrozilo bi Mostar i građane, tako da su se u toku te 2022. godine uprava i uposlenici aktivno bavili s problemom iznalaženja dodatnog prostora odnosno da pristupimo otpadu na drugačiji način. Uradili smo servisiranje opreme pa je kao finalni produkt odnosno otpad koji se trajno deponirao bio u zbijenim balama, radili smo na preraspodjeli opreme. Teže mašine smo izbacili na tijelo deponije pa su one vršile zbijanje prostora, izvršili smo blagu manipulaciju prostorom i dobili prostor da nesmetano primamo otpad tijekom 2022. i 2023. godine'', rekao je.

Govoreći o planovima za budućnost, fokus je stavio na to da se stvori dodatni prostor kako Mostar ne bi bio u problemu, kako se ne bi ugrozilo funkcioniranje grada, pa idu, kako je pojasnio, u smjeru proširenja trenutnog prostora za deponiranje koji bi trebao minimalno primati godinu i pol do dvije deponiranja otpada.

''Aktivno ćemo raditi na proizvodnji goriva iz otpada, kako bi trajno deponiranje sveli na minimum, planiramo staviti u pogon i postrojenje za kompost odnosno već vrše izdvajanje biokomponente iz otpada koji dođe, da dalje obradimo i kompostirajmo otpad, koji bi onda bio pogodan za oplemenjivanje zelenila u gradu i sl.'', kazao je na sjednici nakon čega je uslijedila žustra rasprava.

Kopirati
Drag cursor here to close