Za primjer

Maturanti uzeli lopate u ruke pa izgradili park

Ono što su tijekom prethodne četiri godine naučili na satima, učenici su imali priliku praktično primijeniti radeći na ovom projektu.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuređenu zelenu površinu u dvorištu Srednjoškolskog centra maturanti Tehničke škole, smjer građevinski tehničar, pretvorili su u park u kojem su više od stotinu kvadratnih metara zemlje oplemenili cvijećem, klupama i stazama.

Ono što su tijekom prethodne četiri godine naučili na satima, učenici su imali priliku praktično primijeniti radeći na ovom projektu, pišu Nezavisne

"Krenula je ideja, slobodnom rukom crtalo se na papir. Onda je krenula razrada plana, pa se crtalo u programu autoCAD kako će to finalno izgledati. Potom je došlo do razmatranja premjera i predračuna, koliko će sve to koštati i perioda kada će to biti izvedeno", objasnio je maturant Dragan Gužvić.

"Prvo smo napravili skicu gdje će ići staza i udarili kolčeve, obilježili konopcem gdje ćemo kopati te iskopali taj početni sloj humusa. Stavili smo šljunak, ima redom zabilježeno kako koji ide. Onda su nam sponzori dovezli zemlju koju smo razastrli. Nije mi bilo prvi put, ali jest malo bilo naporno, međutim ništa strašno", kazao je maturant Goran Kikić te priznao da je dva tjedna imao žuljeve na rukama.

Video: Doboj: Učenici i profesori Tehničke škole otvorili Maturantski park 

"Ja sam obilazila investitore i dogovarala u čemu nam mogu pomoći. Ovdje smo uradili staze, postavili ivičnjake, stavili klupe, uredili zelene površine i zemljište", kazala je maturantica Valentina Rakanović.

Iako su ovaj projekt osmislili maturanti tijekom radova su im se pridružili i kolege iz nižih razreda.

"Ono što je posebno zanimljivo, bar meni kao direktoru, je kada naiđem, a oni rade lopatama, kolicima. Mislim da je to mnogima prvi put u životu da su uzeli lopatu u ruke. Moramo da pohvalimo i roditelje naših učenika, nismo imali nijednu žalbu zato što su došli prljavih tenisica ili hlača kući", izjavio je Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole.

Ovo je STEM projekt koji okupnja ishode učenja više predmeta, među kojim i građevinske grupe predmeta, navela je Jadranka Blagojević, razrednica građevinskim tehničarima.

"Zapravo je to bio pravi maturski rad naših maturanata, one teme smo obradili, a ovo smo radili za život. Projekt vrijedi više od deset tisuća KM, djeca su radila volonterski, ne samo četvrti, nego svi razredi naše škole. STEM pristup u nastavi je zaista budućnost obrazovanja, jer svaki učenik ima individualne zadatke i taj pristup omogućava da svako dijete ima jednaku priliku da dobije zadatak na polju gdje je dobro, a da mu ne tražimo ono što ne zna, nego baš naprotiv, da se razvija u tim oblastima gdje ima svoje kvalitete", poručila je Blagojević.

Kopirati
Drag cursor here to close