Kreševski građanski pokret

Pobuna u Kreševu: Održana javna rasprava povodom izdavanja okolinske dozvole za tvornicu vapna

Građani Kreševa traže odbacivanje izdavanja obnove okolinske dozvole zbog nepoštivanja prethodne okolinske dozvole i kršenja zakona
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 02. 2022. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta su danas na održanoj javnoj raspravi povodom ocjene zahtjeva za obnovu okolišne dozvole za tvornicu vapna privrednog društva BFS d.o.o. Kreševo zatražili od Ministarstva okoliša i turizma FBiH da donese zaključak o odbacivanju izdavanja obnove okolinske dozvole zbog nepoštivanja mjera i ugrožavanja okoliša i lokalnog stanovništva te nepoštivanja zakonskog roka predaje zahtjeva za okolinsku dozvolu. 

“Mi smo danas iznijeli svoj zahtjev te smo naveli sve nepravilnosti koje smo uočili u ovom slučaju počev od toga da firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad tvornice vapne, pri čemu smo podsjetili da je tvornici vapna istekla okolinska dozvola 20.02.2022. a mi imamo dokaze da je tvornica radila i nakon toga. Također smo podsjetili da ova tvornica vapna proizvodi krečnjak dopremljen iz kamenoloma u vlasništvu iste firme kojeg  je inspekcija zatvorila i donijela Rješenje  31.1.2019. o zabrani obavljanja rudarskih radova. Podsjetili smo da unatoč ovoj zabrani, i zabrani vodnog inspektora, radovi se i dalje odvijaju neometano i to, najčešće u noćnim satima te osim prašine, zagađenja vodotoka, nepostojanja odobrenja za rad, novi problem predstavlja i buka što za posljedicu ima negativan uticaj na biljni i životinjski svijet te negativan uticaj na zdravlje ljudi”, navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta. 

Foto: PR / Javna rasrava u Kreševu

Građani su pred predstavnicima Ministarstva okoliša i turizma FBiH, predstavnicima firme BFS d.o.o. na javnoj raspravi istakli da se radom ove tvornice vapna krše ne samo mjere iz okolinske dozvole koje bi trebale zaštiti okoliš, već se ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja.

Nadalje je naglašeno da stanovnici ovog područja, čije se kuće nalaze na manje od 200m udaljenosti od tvornice vapna, svakodnevno trpe posljedice od rada tvornice koja ne poštuje mjere, a koje bi trebale biti u svrhu zaštite lokalnog stanovništva i okoliša.

Podsjetili su da je Federalni vodni inspektor u septembru 2021 godine izrekao rješenje kojim se zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina krečnjaka i dolomita, a iz tih objekata se vrši ispuštanje tehnološko otpadne vode i koriste se bez vodne dozvole sa lokacije „Rastovice i Krčevine“.

Podsjećamo da je Kreševski građanski pokret je početkom mjeseca predao peticije sa preko 500 potpisa zabrinutih građana u Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i na adrese svih ostalih nadležnih institicija. Peticijom se traži od nadležnih institucija, da u okviru svojih ovlaštenja odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispuni sve potrebne uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana.

Iz svega navedenog, jasno je da se nova (obnovljena) okolinska dozvola ne treba izdati jer se mjere iz iste ne poštuju i ugroženo je zdravlje lokalnog stanovništva kao i okoliš. Smatramo da je potrebno uraditi Studiju procjene utjecaja na okoliš zbog zagađenja i štetnog djelovanja po životnu sredinu i lokalno stanovništvo.

Mi ponavljamo da nećemo odustati -  iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu ne dovede u okvire zakona, dodaje se u priopćenju Kreševskog građanskog pokreta.

Kopirati
Drag cursor here to close