Srbija

Kako je selo pobjeglo pred Rio Tintom

Jedine netaknute građevine u tom dijelu sela su crkva i zvonik na lokalnom groblju…
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 01. 2022. u 15:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srbijanskom selu Gornje Nedeljice u općini Loznica, mjestu u kojem kompanija Rio Tinto namjerava otvoriti rudnik litija i jalovište, duž seoskog puta ka groblju, nalaze se napuštene i u nekim slučajevima potpuno opustošene kuće koje su mještani prodali toj australijskoj kompaniji.

Uzrok tog demoliranja kuća nije vandalizam ili pljačka, jer je Rio Tinto dozvolio onima koji su prodali kuće da sa njih skinu sve što žele jer kompaniju ne zanimaju objekti već samo zemlja na kojoj se nalaze i u kojoj se, prema procjenama stručnjaka, nalaze značajne rezerve rude jadarita iz koje se dobiva litij.

BBC / Gornje Nedeljice 

Zbog toga mnoge kuće nemaju krovove ni stolariju, pa ih od kuća koje se mogu vidjeti na ratištima razlikuje samo to što nema tragova paljevine i gelera.

Ispred svake kuće koju je kupio Rio Tinto stoji jasno upozorenje da je riječ o privatnom posjedu na koji je zabranjen pristup, uz napomenu da se treba čuvati urušavanja.

Jedine netaknute građevine u tom dijelu sela su crkva i zvonik na lokalnom groblju koje je poseban kamen spoticanja u planovima za izgradnju rudnika koji je uznemirio čitavu Srbiju, jer bi nastavkom radova i ono u potpunosti nestalo.

Zbog svega, taj ogoljeni i napušteni kraj bez ljudi, posebno kada je vreme tmurno, djeluje veoma sumorno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close