Obavijest i ugovor

JP Komunalno korisnicima šalje ugovore - što su obveze davatelja i korisnika usluga

Direktor JP Komunalno zamolio je građane da dostave tražene informacije i podrže ih u poboljšanju komunalne djelatnosti u gradu Mostaru.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 04. 2024. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici komunalnih usluga u Mostaru na kućne adrese počeli su zaprimati obavijest od JP Komunalno u kojem se navodi kako je ovo poduzeće preuzelo poslove komunalnih usluga, odvoza i deponiranja komunalnog otpada J.P. Parkovi Mostar d.o.o. Mostar.

''Izražavamo iskrenu zahvalnost svim korisnicima koji su redovno izmirivali svoje obveze prema prethodnom davatelju komunalnih usluga. Vaša podrška i suradnja su preduvjet za održavanje čistoće i uređenosti našeg grada'', navode iz JP Komunalno u svojoj obavijesti ističući kako će svim korisnicima biti omogućeno potpisivanje ugovora o komunalnim uslugama, kako bi se regulirala međusobna prava, obveze i odgovornosti između davatelja komunalnih usluga i korisnika komunalnih usluga.

Uvođenje digitalnih usluga

''U sklopu unapređenja usluga JP Komunalno je krenulo s uvođenjem digitalnih usluga u svoje poslovanje te je u sklopu toga omogućeno i slanje računa e-mailom. Građanima koji su do sada koristili usluge JP Parkovi doo Mostar poslani su ugovori o pružanju usluga i obavijest o promjeni pružaoca usluga'', rekao je za Bljesak.info Đani Rahimić direktor JP Komunalno.

Zamolio je građane da dostave tražene informacije i podrže ih u poboljšanju komunalne djelatnosti u gradu Mostaru.

''Ovo je samo prvi korak te planiramo nastaviti s novim uslugama uskoro'', dodao je Rahimić. građane da dostave tražene informacije i podrže ih u poboljšanju komunalne djelatnosti u gradu Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Ugovor JP Komunalno

Obveze davatelja usluga

Ugovori će biti uručeni putem inkasanta, a moći će se preuzeti i putem web stranice www.komunalno-mostar.ba. U obavijesti se korisnici upozoravaju da redovito plaćaju komunalne usluge kako bi izbjegli dodatne troškove, jer za neplaćene račune će se obračunavati zatezne kamate u skladu s važećim propisima.

Predmetom ugovora navodi se prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, gdje se komunalnim otpadom smatra otpad iz kućanstva kao i drugi otpad koji je iz svoje prirode i sastava sličan otpadu iz kućanstva.

Obveze davatelja komunalnih usluga su da odvoz otpada obavlja na način i u rokovima koji osiguravaju odgovarajući kvalitetu, kvantitet i kontinuitet usluga, sve u skladu s odredbama ugovora. Davatelj komunalnih usluga je dužan osigurati odvoz kućnog otpada korisniku komunalnih usluga najmanje jednom tjedno, dužan je i najmanje jednom u mjesecu tijekom cijele godine prikupljati i odvoziti kabasti otpad iz stambenih objekata.

Što je dužan korisnik 

Korisnik komunalnih usluga je dužan pravilno odložiti kućni otpad du posude za odlaganje ili prikupljeno u kese na određeno mjesto, tako da se ono ne rasipa i ne prlja okolni prostor u vremenu koje je odredio davatelj komunalnih usluga. Zabranjeno je oštećivati posude za otpad, ulijevati u njih tekućinu bacati žeravicu ili vrući pepeo, ostatke životinja, građevinski materijal, glomaznu ambalažu, dijelove kućnog namještaja kao i sve vrste otpada koji ne spada u komunalni otpad.

Cijena usluga odvoza otpada određuje se na osnovu važećeg cjenovnima davatelja komunalnih usluga koje je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara. Račun za uslugu u stambenim objektima davatelj kom usluga ispostavlja prema broju članova domaćinstva. Korisnik komunalnih usluga plaća izvršenu uslugu odvoza otpada na osnovu ispostavljenog računa od strane davatelja komunalnih usluga. Račun se smatra dostavljenim ubacivanjem u poštansko sanduče, a ako ga nema stavljanjem na ulazna vrata. Račun za odvoz se korisniku komunalnih usluga ispostavlja mjesečno uručuje najkasnije do 25 u mjesecu za prethodni mjesec. Korisnik komunalnih usluga je dužan račun platiti do kraja tekućeg mjeseca za usluge izvršene u prethodnom mjesecu. Ako korisnik zakasni s plaćanjem računa, uračunat će se i zatezne kamate prema važećim propisima.

Inače u obavijesti Komunalno je navelo da ako korisnik odbije zaključiti ugovor o korištenju komunalne usluge, a komunalna usluga se pruža, ostaje u obvezi da plaća troškove komunalnih usluga u skladu s članom 23. Zakona o komunalnoj djelatnosti.
Kopirati
Drag cursor here to close