Na adresu ministarstva

Građani slali primjedbe na Plan upravljanja otpadom na području HNŽ-a

Građani predlažu da nadležni razmotre i usvoje njihove prigovore
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 03. 2021. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga građana Jer nas se tiče, poslala je primjedbu na Plan upravljanja otpadom u HNŽ-u na adresu resornog Ministarsva trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Primjedbu je potpisalo stotine građana, navode iz udruge.

''Građanima Bjelopoljske kotline, ali i cijelokupnog grada Mostara, radom Regionalne deponije Uborak na ekološki neprihvatljiv način godinama su ugrožena osnovna ljudska prava na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš propisana Ustavom i članom 3. Zakona o zaštiti okoliša FBiH. Građani se već dvije godine bore svim pravnim sredstvima i građanskim aktivizmom da se konačno zatvori i sanira deponija Uborak, jer se na nju i dalje dovozi otpad iz gradova i općina HNŽ-a te Zapadnohercegovačke županije (Grude, Ljubuški i Široki Brijeg), a njeni kapaciteti su odavno prebukirani, zbog brojnih neregularnosti navedenih u Rješenju Federalnog Ministarstva okoliša i turizma broj: UPI 05/2 -23-11-96/19 od 11.09.2019.g nema izdanu okolinsku dozvolu, brojnim Rješenjima Federalnog inspektora je utvrđeno da deponija Uborak nema potrebne uvjete za rad'', navode iz Udruge građana. 

Građani, navode, na stranicama 82, 83, 84 i 86 Plana netočni su mnogi navodi, a naročito da se „trenutno deponijom relativno dobro upravlja“, jer je stanje na deponiji katastrofalno, naveli su građani.

Također navode da je nelogično i vrlo zabrinjavajuće da će se ''za izgradnju nove odlagališne plohe na RD Uborak'' koja bi vjerojatno trebala po Planu predstavljati privremenu lokaciju planirati Akcijskim planom na strani 138. sredstva u iznosu od 3.200.000 KM, a za „potencijalno novu lokaciju za novu Regionalnu deponiju“  koja bi trebala predstavljati trajno rješenje predvidjeti sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Građani smatraju da se njihov glas održavanjem online javne rasprave povodom ovog dokumenta neće u potpunosti čuti.

Građani predlažu da nadležni razmotre i usvoje prigovore navedene u podnesku ''Primjedbe građana na dokument Plana upravljanja otpadom na području HNŽ'', da iznađu drugo prijelazno rješenje do okončanja postupka pronalaženja nove lokacije za Regionalnu deponiju, te da što hitnije pristupe zatvaranju RD Uborak i sanaciji iste, te  pronalasku nove lokacije i izmještanju RD na novu lokaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close