HBŽ

Iz sedam špilja izvađena velika količina oružja

Gospodarstvo / Ekologija | 12. 06. 2022. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U protekla dva dana iz sedam speleoloških objekata na području Hercegbosanske županije (HBŽ) izvađene su velike količine opasnih minsko – eksplozivnih sredstava.

U dvodnevnoj akciji uklanjanja minsko – eksplozivnih sredstava iz speleoloških objekata dubokih od 10 do 70 metara na području općina Tomislavgrad, Livno i Kupres sudjelovao je tim od osam deminera iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za zaštitu i spašavanje (FUCZ) te tim za speleospašavanje GSS HBŽ kao podrška.

Foto: Fena / 

Iz sedam speleoloških objekata na području HBŽ, od kojih je u općini Tomislavgrad: Mićin vol, Marina jama, Dvojamica – Letičin dolac, u Livnu: Golubinka, Fikreta i Dvogrla te u Kupresu: Varda, izvađene su velike količine opasnih minsko - eksplozivnih naprava.

Samo neke od njih su minobacačke granate, ručne granate, trombloni, nagazne mine, rakete, te velika količina metaka.

"Jedna od minsko - eksplozivnih naprava koja je pronađena u jami Golubinki, zbog lošeg stanja i velike opasnosti, morala je biti uništena na licu mjesta, a akcija uništavanja je prošla bez većih poteškoća", izvjestili su iz Speleološkog društva "Mijatovi dvori" Tomislavgrad.

Foto: Fena / 

Pronađena minsko eksplozivna sredstva su, ističu iz ovog društva, posljedica ratova koji su se odvijali na ovom području (Drugi svjetski rat i Domovinski rat) gdje je ostala velika količina oružja.

Zbog straha i needuciranosti lokalnog stanovništva, napominju iz Društva, dobar dio tog oružja završio je u speleološkim objektima, pa se speleolozi i nakon 27 godina od završetka posljednjeg rata susreću s tim problemom.

"Ovo je samo mali dio speleoloških objekata koji su bili obuhvaćeni ovom akcijom jer veliki dio ovih prirodnih fenomena u budućnosti čeka isto", poručili su iz Speleološkog društva "Mijatovi dvori".

Kopirati
Drag cursor here to close