“Zajedno za čiste vode BiH”

Iz Boračkog jezera uklonjeno 300 kg čvrstog otpada

U okviru projekta “Zajedno za čiste vode BiH” već nekoliko godina provode se akcije čišćenja otpada iz Boračkog jezera i sa njegovih obala.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 05. 2022. u 11:50 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog svoje raskošne ljepote i brojnih mogućnosti za odmor i rekreaciju, Boračko jezero je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Poznato je i kao dugogodišnji dom izviđača, pored kojeg se mladi naraštaji druže, upoznaju prirodu i uče korisne vještine za preživljavanje.

Kako bi očuvali njegovu čistoću i otvorili sezonu plivanja, ronjenja i sunčanja u punom sjaju, članovi Ronilačkog kluba Bosna, u okviru projekta “Zajedno za čiste vode BiH” koji organizira kompanija Henkel, već nekoliko godina sprovode akcije čišćenja otpada iz Boračkog jezera i sa njegovih obala.

PR  / U okviru projekta “Zajedno za čiste vode BiH”  već nekoliko godina provode se akcije čišćenja otpada iz Boračkog jezera i sa njegovih obala

“Protekli vikend proveli smo na Boračkom jezeru, gdje smo nakon godinu dana ponovo organizirali akciju čišćenja dna i obale na lokaciji Velika plaza, pored kampa. U ovoj aktivnosti je sudjelovao 31 ronilac, prikupili smo oko 300 kg čvrstog otpada u vidu plastike, stakla i automobilskih guma. Još jednom smo potvrdili opravdanost ovih akcija. S tim u vezi, pozivamo posjetioce Boračkog jezera, koji uživaju u svim njegovim blagodatima, da čuvaju jezero i njegovu okolinu tako što će otpad odložiti na za to predviđena mjesta”, poručio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK Bosna.

Nakon čišćenja dijela rijeke Miljacke kod Mokrog i Boračkog jezera, projekt “Zajedno za čiste vode BiH” se nastavlja kroz akcije čišćenja Malog Plivskog jezera kod Jajca i rijeke Bosne pored Sarajeva.

Osim RK Bosna, veliki doprinos realizaciji pomenutog projekta daju i drugi partneri: kompanija Bingo d.o.o. Tuzla u čijim prodajnim objektima je organizirana prodajna akcija Henkelovih proizvoda Persil, Perwoll, Somat i Bref kao podrška akcijama čišćenja, te poduzeće Eko Život d.o.o. Tuzla, koje je zaduženo za ekološko zbrinjavanje otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close