Mokro

Akcijom čišćenja rijeke Miljacke počela osma sezona projekta “Zajedno za čiste vode BiH”

U okviru Henkelovog projekta “Zajedno za čiste vode BiH”, osim Miljacke, tokom ove sezone će biti očišćeni dijelovi Boračkog i Malog Plivskog jezera, te rijeke Bosne.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 05. 2022. u 10:11 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svom putu do Sarajeva rijeka Miljacka protiče kroz prekrasne pejzaže, koji su omiljena destinacija izletnika, ribara i ljubitelja prirode. Daleko od gradske gužve i buke, obale ove rijeke nude toliko željeni mir i odmor za sve generacije. Nažalost, njenu ljepotu nerijetko narušavaju velike količine otpada.

Kako bi barem djelomično riješili ovaj problem, članovi Ronilačkog kluba Bosna su proteklog vikenda sproveli akciju čišćenja korita i obale Miljacke u blizini naselja Mokro. Bila je to prva u nizu akcija čišćenja u okviru osme sezone Henkelovog projekta “Zajedno za čiste vode”, koja se i ove godine realizira u partnerstvu s kompanijom Bingo, RK Bosna, te poduzećem Eko život.

“Tokom ove akcije, u kojoj je sudjelovalo 26 ronilaca, prikupljeno je oko 250 kg otpada. Po tko zna koji put razočarani smo lošim navikama pojedinaca kada je riječ o odlaganju otpada. S druge strane, bilo nam je zadovoljstvo doprinijeti čistoći ovog dijela toka Miljacke i vjerujemo da će istinski ljubitelji prirode to znati prepoznati i cijeniti”, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK Bosna.

U okviru ovog projekta se godinama unazad čiste korita i obale na nekoliko lokacija. Osim Miljacke, tokom ove sezone će biti očišćeni dijelovi Boračkog i Malog Plivskog jezera, te rijeke Bosne. Usprkos kontinuiranim akcijama, te širenju svijesti o značaju propisnog odlaganja otpada, potrebe za ovakvim aktivnostima i dalje postoje.

“Dosadašnji rezultati i informacije s terena ukazali su na potrebu da nastavimo s projektom “Zajedno za čiste vode BiH”. Pred nama je dosta posla u smislu uklanjanja otpada, ali i uvećanja ribljeg fonda putem poribljavanja rijeka i jezera. Na ovaj način ostajemo na putu zaštite životnog okruženja kao jedne od ključnih vrijednosti koju kompanija Henkel njeguje slijedeći vlastitu Strategiju održivosti,” izjavio je Erol Ferović, Key Account Manager u kompaniji Henkel, te naglasio zadovoljstvo zbog nastavka suradnje s dugogodišnjim partnerima na ovom projektu, među kojima je i kompanija Bingo.

“Jedan od vjesnika proljeća za nas je upravo početak akcije čišćenja bh. voda, kojom ispunjavamo obećanje dato u novembru, kada smo pokrenuli akciju sa kompanijom Henkel, koju realizujemo već osam sezona. Naša zajednička misija je da kroz promotivne aktivnosti uključimo naše kupce u projekat kojim doprinosimo očuvanju okoliša. Raduje nas što ćemo ponovo našim sugrađanima pružiti lijepe lokacije za uživanje u predstojećem ljetu, ali i ukazati na problem nesavjesnog ponašanja prema okolišu”, istakla je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Bingo d.o.o. Tuzla.

Za uklanjanje otpada s lokacija za čišćenje zadužena je firma Eko život d.o.o. Tuzla, ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom.

“Petu godinu zaredom smo ponosni partner projekta “Zajedno za čiste vode BiH”. Oduvijek nastojimo podržati ovako bitne i uspješne akcije i zadovoljstvo nam je kada i mi sami, kao operater za ambalažu i ambalažni otpad, možemo doprinijeti u očuvanju okoliša. Želim naglasiti da će otpad koji se sakupi za vrijeme kampanje biti propisno i adekvatno zbrinut, te poslan na reciklažu uz pomoć sakupljača koji se nalaze u sistemu Eko života”, kazala je Edisa Bajramović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close