Uvozi se nedozvoljeni otpad

9 tisuća tona: Nije samo talijansko smeće problem u BiH

Iz Uprave za naizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine naveli su kako nije dozvoljen uvoz otpada za deponiranje, već samo za preradu i energetsku iskoristivost.
Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2020. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo u ovoj godini u našu državu je uvezeno više od 9.000 tona otpada čija vrijednost premašuje tri milijuna KM. Prema dostupnim informacijama, najviše se uvozi papir za preradu, željezo te plastične mase.

Iz Uprave za naizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine naveli su kako nije dozvoljen uvoz otpada za deponiranje, već samo za preradu i energetsku iskoristivost.

1,47 milijuna 'ostalog' smeća

Prema podacima Sektora za carine UNO, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826,168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 milijuna kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 milijuna kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa te otpada koji je klasificiran pod ostalo.

Podaci pokazuju da je prošle godine u BiH stiglo 1,72 milijuna kilograma papira za reciklažu, 15,71 milijun kilograma željeza za preradu i 4,02 milijuna kilograma ostataka plastičnih masa.

Važno je istaknuti da u prošloj i ovoj godini nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.

Talijanski otpad

Nevjerojatno je da nitko niti na jednoj razini u državi ne zna kako se talijanski otpad našao u BiH. Podsjetimo, nakon što je otkriveno preko 250 tona otpada nepoznatog porijekla leži u krugu nekadašnje tvornice Grmeč u Drvaru te u Bosanskom Grahovu, i u Bihaću se pojavio sličan otpad.

Naime, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, potvrdio je medijima da su policijski službenici i inspekcija odmah po prijavi izašli na teren i svjedočili deponiranom otpadu na području Bihaća.

Dodao je, međutim, da se ne može tvrditi da je to onaj isti koji je već danima u Drvaru i Bosanskom Grahovu te da je već započeta istraga kako bi se utvrdile sve potrebne informacije i okolnosti.

Istodobno, direktor za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Dubravko Kovačević rekao je da otpad iz Italije mora biti odmah uklonjen s područja Drvara i Bosanskog Grahova i vraćen odakle je dovezen. Naime, po nalazu ekološkog inspektora utvrđeno da taj otpad, koji je definiran kao reciklažni, nije reciklažni, nego za deponiju.

Građani u Drvaru su prosvjedovali te zaustavljali promet na magistralnoj cesti Drvar Bosansko Grahovo, dok je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole, te da će se talijanski otpad vratiti odakle je i uvezen.
Kopirati
Drag cursor here to close