Ne odustaju

Aktivisti protiv izgradnje mini HE: Novih 6.000 potpisa

''Danas smo predali dodatnih 6.000 potpisa, a 9. svibnja smo predali 50.000 potpisa građana širom BIH koji se više od 10 godina bore protiv gradnje malih hidroelektrana''
Gospodarstvo / Ekologija | 31. 05. 2022. u 10:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti Koalicije za zaštitu rijeka BiH danas su se okupili ispred Federalnog parlamenta kako bi apelirali na zastupnike da danas na sjednici Zastupničkog doma glasaju za donošenje zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim se zabranjuje gradnja malih hidroelektrana.

''Predloženo zakonsko rješenje nije savršeno čega smo u potpunosti svjesni, ali predstavlja presudan korak ka konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH. Naša poruka je da ovo zakonsko rješenje mora biti usvojeno u istovjetnoj formi kako je predložila Vlada Federacije BiH. Dakle, bez amandmana'' – kazala je Feni aktivistica iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT Lejla Kusturica.

Na izradi navedenog prijedloga zakona aktivisti su surađivali sa predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH. Mišljenja su da se radi o rješenju koje je u danim okolnostima najbolje za bh. rijeke koje se nalaze pod strašnim napadima investitora malih hidroelektrana.

''Danas smo predali dodatnih 6.000 potpisa, a 9. svibnja smo predali 50.000 potpisa građana širom BIH koji se više od 10 godina bore protiv gradnje malih hidroelektrana. Očekujemo da će zakon danas biti usvojen odnosno da će se ispoštovati volja naroda u BiH te da će također i Dom naroda u što urgentnijem roku staviti na dnevni red na prvoj sljedećoj sjednici ovaj zakon. Usvajanjem zakona i u Domu naroda imali bi smo konačnu zabranu malih hidroelektrana u FBiH'' – dodala je Kusturica.

Aktivista iz EKO akcije Anes Podić istaknuo je da male hidroelektrane zaista nisu potrebne jer proizvode veoma malo struje a prave ogromnu štetu na predivnim i dragocijenim rijekama.

''Na taj način se mnogim lokalnim zajednicama potpuno ukida budućnost u vidu održivog turizma gdje su divlje rijeke poput naših širom svijeta prepoznate kao izuzetno vrijedan resurs kojeg treba štiti i održivo koristiti za dobrobit ljudi koji žive oko njih – kazao je Podić.

Kopirati
Drag cursor here to close