Podržane dvije inicijative iz Duvanjskog polja

Grant za zaštitu pećine Dahne i uređenje planinarske staze „Mate Spajić“

Poziv za sve individualce, organizacije i inicijative iz Duvanjskog polja koji žele da rade na zaštiti prirodnog bogatstva i na praksama održivog razvoja raspisao je Centar za životnu sredinu.
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 11. 2022. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pećina Dahna- neprocjenjivi prirodni fenomen kojeg je potrebno zaštiti ispred speleološkog društva Mijatovi Dvori te planinarska staza „Mate Spajić“ u realizaciji udruženja Kultura i mladi Tomislavgrad, dvije su lokalne inicijative iz Duvanjskog polja koje su izabrane za finansijsku podršku u iznosu od 2500 eura.

Poziv za sve individualce, organizacije i inicijative iz Duvanjskog polja koji žele da rade na zaštiti prirodnog bogatstva i na praksama održivog razvoja raspisao je Centar za životnu sredinu, a njegov cilj je podrška lokalnom stanovništvu za pokretanje i realizaciju pozitivnih praksi koji doprinose očuvanju životne sredine.

Foto:PR / Podržane dvije inicijative iz Duvanjskog polja

„Zaključno s krajem rujna na našu adresu ukupno je zaprimljeno 11 aplikacija, što je odličan indikator i pokazuje značajan broj aktivnih Duvnjaka koji žele da rade na unaprjeđenju svoje lokalne zajednice. Zahvaljujemo se svima koji su poslali svoje prijave i ohrabrujemo i da ne odustaju od svojih ideja“, istaknula je Milica Končar, koordinatorica projekta “Održiva budućnost slatkovodnog ekosustava Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini”. Ovaj projekat realizira Centar za životnu sredinu u suradnji s ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE. Dvije pobjedničke inicijative su izabrane nakon glasanje sva tri partnera.

Speleološko društvo Mijatovi Dvori se već duži niz godina aktivno i s uspjehom bavi istraživanjima podzemnog svijeta Duvanjskog polja, ali i šire. Njihova inicijativa je fokusirana na zaštitu jedinstvenog paleontološkog i arheološkog lokaliteta pećine Dahne kod Tomislavgrada. Problem s kojim se sreću su neželjeni ulasci u pećinu prilikom kojih se oštećuje i krade pećinski nakit,  uništavaju dragocjeni tragovi iz prošlosti, te se uznemirava  pećinski živi svijet. Iz tog razloga, njihove aktivnosti podrazumijevaju zamjenu postojeće rešetke duplim vratima na ulazu u pećinu, postavljanje kamera na ulaz, kao i čišćenje i odvoz smeća s ulaza i početnog dijela pećine. Kako bi se osiguralo očuvanje pećine, finalna aktivnost je pokretanje inicijative za zaštitu pećine Dahne kao spomenika prirode.

Foto:PR / Podržane dvije inicijative iz Duvanjskog polja

Udruženje Kultura i mladi Tomislavgrad ima za plan izgradnju pješačke staze koja kreće iz centra Tomislavgrada do najbližeg vrha planine Ljubuše, Ciganluk na 1331 metara. Staza kreće iz podnožja Duvanjskog polja, prelazi preko mosta rijeke ponornice Šujice, prolazi pored kulturno-istorijskih spomenika kao što su nekropola iz 10. stoljeća i ostaci rimskog puta i završava na Ciganluku sa kojeg se pruža predivan pogled na čitavo Duvanjsko polje i Tomislavgrad. Kroz ovaj grant udruženje planira postavljanje markacija čitavom dužinom puta, uređenje jednog neprohodnog dijela puta, kao i postavljanje edukativnih tabli čitavom dužinom staze i nekoliko klupa za odmor. Pored toga što obogaćuje izbor planinarskih staza, ruta će nakon uređenja postati dio eko-turističkog sadržaja Tomislavgrada, koja će služiti i za rekreaciju i edukaciju. 

Kopirati
Drag cursor here to close