Crne brojke

Godina kad je ubijeno najviše ekoloških aktivista

Organizacija Global Witness kaže kako je u prosjeku svakog tjedna ubijeno četvoro aktivista.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 09. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekordan broj aktivista koji rade na zaštiti okoline i prava na zemljište ubijeno je prošle godine, navodi se u izvještaju grupe Global Witness.

U izvještaju se navodi se da je 2020. godine ubijeno 227 ljudi, što je najveći broj zabilježen drugu godinu zaredom.

Skoro trećina ubojstava je navodno povezana s eksploatacijom resursa - sječom, rudarstvom, velikim agrobiznisom, branama hidroelektrana i drugom infrastrukturom, prenosi Srna.

U izvještaju su žrtve nazvane "braniteljima životne sredine" ubijenim zbog zaštite prirodnih resursa koje treba očuvati, uključujući šume, zalihe vode i oceane.

Od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama 2015. godine, organizacija kaže da je u prosjeku svakog tjedna ubijeno četvoro aktivista.

Video: Defending Tomorrow: The climate crisis and threats against land and environmental defenders

U dokumentu se navodi da je ovaj "šokantan broj" vjerojatno manji od realnog zbog sve većih ograničenja za novinare, kao i ograničavanja drugih građanskih sloboda.

Sječa šume je industrija koja je povezana sa najvećim brojem ubojstava - 23, a napadi su zabilježeni u Brazilu, Nikaragvi, Peruu i na Filipinima.

Jedinu trećinu slučajeva čine pripadnici starosjedilačkih grupa, koji su najčešće na prvoj liniji klimatskih promjena.

Kolumbija je imala najviše zabilježenih napada. U toj zemlji je prošle godine ubijeno 65 ljudi.

Ova organizacija pozvala je vlade da formalno priznaju pravo čovjeka na sigurnu, zdravu i održivu životnu sredinu, kao i da se osigura to da se među obveze preuzete na Konferenciji UN o klimatskim promjenama iz studenog uvrsti zaštita ljudskih prava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close