Upeklo je Sunce

Fino toplo: Grad zabilježio rekordnih 50,7 Celzija

Takve temperature mogle bi postati uobičajene zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 01. 2022. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabačeni grad u zapadnoj Australiji izjednačio se s najtoplijim danom u zemlji u povijesti, izvještavajući o vrućih 50,7 stupnjeva Celzija, objavio je meteorološki zavod.

Takve temperature mogle bi postati uobičajene u Australiji zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu te zemlje, piše Hina.

Obalni grad Onslow u četvrtak poslijepodne dosegao je rekord.

"Novi rekord maksimalne temperature Zapadne Australije i izjednačen nacionalni temperaturni rekord!", objavio je Državni zavod za meteorologiju na Twitteru.

"Onslow je dosegao neviđenih - 50,7C što je rekord Zapadne Australije i jednak je najtoplijem danu u Australiji prije 62 godine u Oodnadatti SA."

Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 C 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, navodi se na web stranici zavoda.

Direktor istraživanja Climate Council dr. Martin Rice rekao je da je rekord "dio dugoročnog trenda zatopljenja potaknutog sagorijevanjem ugljena, nafte i plina".

Rekao je da ekstremne temperature već imaju "smrtonosne katastrofalne posljedice" u Australiji.

"Toplinski valovi su tihi ubojica u Australiji, uzrokuju više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj", rekao je.

Australija je doživjela ljeto s požarima na zapadu zemlje i smrtonosnim poplavama na istočnoj obali.

Rice je rekao da bi, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, takve rekordne temperature mogle postati uobičajene u Australiji.

"U Sydneyu i Melbourneu ćemo vidjeti ljetne dane od 50 stupnjeva do 2030.", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close