Nesavršeni dogovor

COP26: U posljednji trenutak postignut novi klimatski pakt, siromašni frustrirani

Na klimatskom skupu COP26 u Glasgowu u posljednji trenutak je postignut i potpisan novi klimatski pakt
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 11. 2021. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na klimatskom skupu COP26 u Glasgowu u posljednji trenutak je postignut i potpisan novi klimatski pakt, prenosi BBC. No nakon indijskog prigovora, dio koji zahtjeva “postupno ukidanje” ugljena ublažen je na “postupno smanjivanje”.

Alok Sharma, ministar britanske vlade i predsjednik summita COP26, rekao je da je dogovor "nesavršen", ali je pokazao "da postoji globalni konsenzus oko klimatskih pitanja", piše Jutarnji list.

Zbog indijske reakcije izrazio je žaljenje, no istaknuo je kako je ublažavanje bilo nužno kako bi se pakt zaštitio.

''Nadam se da možemo napustiti ovu konferenciju ujedinjeni, pošto smo zajedno kao jedno, isporučili nešto značajno za ljude i planet'', kazao je Sharma, ispričao se i rasplakao pred svima.

Indijski ministar za klimatska pitanja Bhupender Yadav zapitao je okupljene kako to zemlje u razvoju mogu obećati postupno ukidanje subvencija za ugljen i fosilna goriva kada se "još moraju baviti svojim razvojnim programima i iskorjenjivanjem siromaštva".

Siromašne zemlje također su ostale frustrirane paktom, budući da smatraju kako njime nisu riješeni problemi uzrokovani ekstremnim vremenskim prilikama, a koje pogađaju zemlje Trećeg svijeta daleko jače i češće nego što se predviđalo.

Prevladavajuće mišljenje njihovih predstavnika je da financijska sredstva koja su predviđena za siromašne države kako bi im se pomoglo ulagati u zelenu tehnologiju i smanjenje emisija, te na prilagodbu utjecajima klimatske krize, neće biti dovoljna.

Premda bi, prema obećanjima, do 2050. financijska pomoć određenim siromašnim državama trebala biti jednaka petini njihova BDP-a, bogate nacije nisu uspjele dogovoriti bilo kakav mehanizam za financiranje gubitaka i štete.

''Izuzetno smo razočarani i u dogledno vrijeme ćemo izraziti svoju pritužbu'', izjavila je Lia Nicholson, vodeća pregovaračica za Antigvu i Barbados, koja predsjedava Savezom malih otočnih država.

Zemlje sudionice skupa pristale su se ponovno naći dogodine kako bi vidjele kakav je napredak postignut.

Kopirati
Drag cursor here to close