FBIH

Eko hubovi traže Zakon o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica

EKO HUBOVI predali inicijativu za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH!
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 12. 2023. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 15.12.2023. na godišnjicu od kada je BiH ponuđen kandidatski status za članstvo u EU, Eko HUBovi su predali inicijativu za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH.

Inicijativu je svojim potpisom podržalo 2165 građana/ki diljem Federacije BiH, a zasebno su upućena i pisma podrške nevladinih organizacija, koje su se na ovaj način pridružili inicijativi.

Eko HUBovi, odnosno Eko HUB Sarajevo, Eko HUB Zenica, Eko HUB Tuzla, Eko HUB Maglaj, Eko HUB Mrkonjić Grad i Eko HUB Blagaj su u razdoblju od 19. rujna do 14. prosinca 2023., prikupljali potpise građana/ki Federacije BiH.

Prikupljanje potpisa

''Unutar inicijative je zatraženo da se radi hitno na donošenju Zakona, na osnovu Nacrta Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica Federacije BiH, a koji je pripremio pravni tim Aarhus centra u BiH, odnosno Eko HUB Sarajevo. Potpisi su prikupljani u skladu s uputama, predviđenim u samom Nacrtu Zakona'', navode u priopćenju Udruženja Aarhus centar BiH.

Naime, od građana/ki se nije tražilo da prilažu tj. da upisuju JMB, već broj jednog ID dokumenta, poput broja osobne iskaznice.
 
  / Aarhus centar BiH

Oni građani/ke koji su odlučili upisati JMB su upozoreni da nije to nužno, s obzirom da se ovim Nacrtom Zakona, između ostalog, nastoji ukinuti ta praksa. Što se tiče praga, odnosno broja sakupljenih potpisa, ispoštovan je prag predviđen u samom Nacrtu Zakona, za inicijative koje se pokreću na nivou Federacije BiH, navode u priopćenju. Tako da je sakupljeno najmanje 2000 potpisa, a potpisi su sakupljani na lokacijama diljem FBiH, poput Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Blagaja, Mostara, Goražda, Srebrenika, Konjica i sl.

Ojačavanje demokracije

''Odabrali smo 15-ti prosinac kako bi našim predstavnicima još jednom poručili da kao zemlja kandidat za EU imamo dodatne obaveze. Naime, moramo ojačati demokraciju i sudjelovanje javnosti, jačati zaštitu prava svih građana, osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja, zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara. Prema tome, predloženim Zakonom bi se velikim dijelom ispunila tri od 14-naest ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti na putu za EU'', navode u priopćenju Aaehus centra.

Ovim putem se zahvalili su se svim građanima/kama Federacije BiH koji nisu bili tihi i te su podržali inicijativu.

''Od delegata i zastupnika Parlamenta FBiH očekujemo da čim prije Nacrt ovog Zakona stave na dnevni red i zatim ga usvoje'', ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close