Prati stanje u BiH

DiCaprio pohvalio spašavanje Neretvice

On je ove dobre vijesti za rijeke BIH podijelio sa svojim pratiteljima uputivši u to da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na, kako je napisao, "prekrasnoj rijeci Neretvici''.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 08. 2021. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac Leonardo DiCaprio je na svom Instagram profilu ponovo pokazao da pomno prati borbu za rijeke u Bosni i Hercegovini pohvalivši ovaj put uspjeh građana u spriječavanju gradnje dvije male hidroelektrane na Neretvici.

On je ove dobre vijesti za rijeke Bosne i Hercegovine podijelio sa svojim pratiteljima uputivši u to da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na, kako je napisao, "prekrasnoj rijeci Neretvici", prenosi Klix.

"Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije 'Pusti me da tečem' i 'Zeleni Neretva', koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizirali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužiteljstva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konzultiranja javnosti", pojasnio je on tok događanja i način na koji su građani izvojevali pobjedu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Još je naveo da se mjesne zajednice na Neretvici žestoko protive bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj rijeci.

"Optužbe su još u tijeku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona", napisao je.

Naime, usprkos tome što je gradnja malih hidroelektrana Srijanski most i Gorovnik bila skoro "gotova stvar" građani i aktivisti su ipak uspjeli sačuvati ušće na rijeci Neretvici tako što su izvojevali ukidanje građevinske dozvole za obje MHE.

 

Kopirati
Drag cursor here to close