Eko akcija

Crveno zagađenje u BiH - Maske ne pomažu kod zagađenja zraka

"Svi gradovi u kojima je postavljena mjerna stanica pokazali su zagađenje zraka, čak i ona mjesta u kojima nema nikakve industrije, ali ni prometa, kao što su Visoko i Ilijaš"
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 11. 2020. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvaliteta zraka u više gradova u FBiH jučer su iz eko-udruženja okarakterizirali kao loš, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i dišnih organa, te trudnice i starije osobe, dok bi produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebalo da, kažu, izbjegavaju i svi ostali.

Najveća zagađenja zabilježena su u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Visokom i Ilijašu, navedeno je to u biltenu Udruženja "Eko-akcija" na osnovu izvještaja s mjernih stanica koje kontroliraju zrak, a koje su instalirane u općinama.

Anes Podić iz Udruženja "Eko-akcija" ističe za "Nezavisne" da je zagađenje zraka prisutno u svim gradovima BiH, a posebno je izraženo u onim koji su smješteni u kotlinama.

"Svi gradovi u kojima je postavljena mjerna stanica pokazali su zagađenje zraka, čak i ona mjesta u kojima nema nikakve industrije, ali ni prometa, kao što su Visoko i Ilijaš", ističe Podić.

Dodaje da nadležni u BiH ne rade ništa po tom pitanju.

"Cijena koju građani plaćaju je ogromna, a tome u prilog govori i činjenica da od bolesti izazvanih zagađenim zrakom u BiH godišnje umre oko 35.000 ljudi", tvrdi Podić.

Kako kaže, maske koje sada nosi ogroman broj stanovnika BiH radi zaštite od virusa korona ne mogu zaštititi od zagađenog zraka.

"Čestice zagađenja su toliko sitne da mogu da prođu kroz te maske", ističe Potić.

Enis Omerčić, viši stručni suradnik u sektoru životne sredine pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, smatra da će se problem zagađenosti zraka nastaviti.

"Nepovoljna meteorološka slika će se zadržati i u narednim danima, te očekujemo i dalje zadržavanje zraka loše kvalitete", rekao je Omerčić.

Dodao je da prirodno-geografske faktore zagađenja koji su veoma važni - reljef ili meteorološke prilike tokom hladnijeg dijela godine - ne možemo mijenjati, te će gradovi koji su smješteni u kotlinama uvijek tijekom zime imati izvjesni razina zagađenja zraka.

Prema njegovim riječima, gradovi u FBiH koji se godinama bore sa zagađenjem zraka trebalo bi da imaju više zelenih površina.

"U narednom periodu, s obzirom na to da je u toku sezona grijanja, a samim tim i loženje u individualnim ložištima, kao i povećanje drumskog prometa, doći će do određenog prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija", zaključio je Omerčić.

Iz Centra za životnu sredinu kažu da je kvaliteta zraka u RS također na niskoj razini te da najveći problem predstavljaju neredovna mjerenja.

"Rezultati mjerenja, koja se vrše često, nisu javno dostupni ili nisu ažurirani. S obzirom na to da zagađenje nerijetko prelazi dozvoljene granice, nedostaju mjere i savjeti što građani da rade u tim situacijama", kazala je Majda Ibraković, asistent na programu energija i klimatske promjene u ovom centru.

Ističe da je prošle godine dva mjeseca u Banjaluci bila loša kvaliteta zraka, pa su građani postali malo savjesniji i nosili maske. Ipak, kako kaže, maske koje trenutno građani nose kao zaštitu od korone ne mogu ih zaštititi od zagađenog zraka.

"Svjetski znanstvenici i istraživači su u nekoliko navrata istakli da je zagađenje zraka prije svega jedan od glavnih uzroka što se razbolijevamo i što smo podložni virusu", navela je Ibraković.

Kopirati
Drag cursor here to close