WMO tvrdi

Smanjeno zagađenje planeta, ali to ne utječe mnogo na klimu

Riishojgaard je istaknuo da je najspektakularniji utjecaj prema satelitskim snimkama onaj u New Delhiju, gdje je vidljivost bitno bolja jer je promet stao.
Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2020. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaustavljen rad u tvornicama, prizemljeni zrakoplovi, pandemija je smanjila zagađenje planeta, ali će slabo utjecati na zaštitu klime, upozorio je dužnosnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

"Smirenje bi moglo biti kratkotrajno, emisije CO2 bi se mogle vratiti na razinu prije epidemije čim ona bude pod kontrolom", ocijenio je u srijedu Lars Peter Riishojgaard, direktor u WMO-u.

Na pitanje kako pandemija utječe na klimu, odgovorio je da su učinci neznatni.

"U medijima je bilo puno nagađanja o značaju za klimu zbog emisija stakleničkih plinova i dugoročnog zagrijavanja. Odgovor je da pandemija ima vrlo malo učinka na klimu".

"Kratkoročno, emisije CO2 se spuštaju, jer auti ostaju u garažama i zrakoplovi ne polijeću. Ali mislimo da će taj učinak biti kratkoročan. Očekujemo da će se, čim prođe pandemija svijet vratitit na posao i pokrenuti emisije CO2, vjerojatno na istoj razini kao ranije", objasnio je.

Riishojgaard je istaknuo da je najspektakularniji utjecaj prema satelitskim snimkama onaj u New Delhiju, gdje je vidljivost bitno bolja jer je promet stao.

Dodao je da ljudi moraju ostati oprezni i ne veseliti se prebrzo jer se radi o umjetnom prekidu gospodarskih aktivnosti koji nije trajno stanje.

Podsjetio je da se to ne događa prvi puta. Kineska vlada je obustavila veliki dio svoje industrijske proizvodnje oko Pekinga tijekom Olimpijskih igara 2008. i vrlo jasno pokazala da se može zasutaviti onečićenje zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close