'Takva praksa rada'

Zbog nestalih dokumenata upitna zaštita rijeke Bune

''To se nama često događa. Nekako uvijek izgube našu dokumentaciju, nikad investitora'', objašnjava za Bljesak.info Oliver Arapović, predsjednik Udruge Majski cvijet.
Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2019. u 10:31 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog zagubljenih dokumenata prilikom nošenja spisa o slučaju izdavanja urbanističke suglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana Buna I i Buna II, iz Odjela za urbanizam do Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije, poništeno je ranije rješenje ovog odjela te je predmet ponovno vraćen na ponovljeni postupak.

Naime, Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara ranije je odbio izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana Buna I i Buna II poduzeću ''Hercegovina-građevinsko zanatstvo'' d.o.o. Mostar nakon što je utvrđeno da se traženi lokalitet nalazi u dijelu toka rijeke Neretve koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH proglasio zaštićenim objektom prirode. Investitor se na ovo rješenje žalio Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNŽ-a te je sada zbog neuredne dokumentacije, iako iz udruge Majski cvijet ističu da su je uredno dostavili, predmet vraćen na početak.

Takva praksa rada

''To se nama često događa. Nekako uvijek izgube našu dokumentaciju, nikad investitora'', objašnjava za Bljesak.info Oliver Arapović, predsjednik Udruge Majski cvijet.

''Već tri godine uredno dostavljamo svu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj. Prije četiri mjeseca smo dokumentaciju ponovno morali nadopuniti jer su je oni u Odjelu za urbanizam zagubili. Kad smo se sada, zadnji put, žalili na neuredan spis samo su nam kazali da je to kod njih takva praksa rada'', objašnjava Arapović.

Smatra kako se u ovom slučaju ipak radi o nekom vidu pritiska na osobu iz Ministarstva koja je vodila ovaj postupak.

''Bez ikakvih problema spis je mogla vratiti Odjelu za urbanizam sa zahtjevom da se nadopune svi dokumenti i tada bi bez problema imala jasne dokaze i mogla bih donijeti presudu. Ali nije. Mislim da je ova odluka donesena pod jakim pritiskom'' smatra Arapović.

U rješenju Ministarstva građenja stoji kako je ''vidljivo da je Odjel za urbanizam nepravilno proveo postupak, nepotpuno ustvrdio činjenično stanje te o predmetnom zahtjevu neosnovano odlučio ožalbenim rješenjem''.

Uvažena žalba

Kako su dalje naveli u ponovljenom postupku ''Odjel je dužan postupiti po drugostupanjskom rješenju, odnosno otkloniti navedene nedostatke i nepravilnosti, provesti postupak propisan odredbama Zakona, ustvrditi stvarno činjenično stanje prije donošenja rješenja, omogućiti žalitelju i strankama u postupku očitovanje o utvrđenim činjenicama te osnovano i zakonito temeljem valjanih dokaza odlučiti po podnesenom zahtjevu''.

Ovim rješenjem Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ žalba investitora je uvažena, predmet vraćen na ponovljeni postupak, a pred mještanima Bune i Blagaj kao i brojne eko-udruge uključujući i 'Majski cvijet' predstoji pravna borba za zaštitu prirode.

Podsjetimo, ovo građevinsko poduzeće podnijelo je zahtjev Urbanizmu za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana snage po 1800 kw na području Bačevića i Hodbine, čiji je idejni projekt radilo poduzeće 'Habitat' d.o.o. Mostar 2014. godine.

Međutim, Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara odbio je njegov zahtjev nakon što su ustvrdili da se traženi lokalitet nalazi u dijelu toka rijeke Neretve koji je proglašen zaštićenim objektom prirode.

Investitor je pak na tu odluku uložio žalbu navodeći kako nije sporna odluka Grada o proglašenju područja zaštićenim objektom prirode, ali, kako se taj dio odnosi samo na ''jedan kilometar uzvodno od proširenja do početka kanjona i jedan kilometar niže Fabrike duhana s lijevom i desnom obalom'' te da se ta odluka ne odnosi na lokaciju na koju su oni planirali izgradnju dviju mini hidroelektrana Buna I i Buna II.

''Ovo je čisto iscrpljivanje. Investitor misli da ćemo odustati, ali mi ne mislimo tako'' poručuje na kraju Arpović.

Kopirati
Drag cursor here to close