Mladi, zeleni i uspješni

Blidinje: Počeo ''Youth Forum West Herzegovina''

''Kroz formalno obrazovanje nemamo se često priliku susretati sa ovakvim događajima i stručnjacima iz prakse i jako mi je drago da smo došli ovdje i da učimo i družimo u ova tri dana'', rekla je Martina Bešlić.
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 10. 2023. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na Blidinju započeo trodnevni događaj ''Youth Forum West Herzegovina''- ''Mladi, zeleni i uspješni'' koji je okupio preko 100 mladih iz Županije Zapadnohercegovačke i ostalih bh. zajednica, predstavnike županijskih i federalnih institucija, te međunarodne zajednice.

Događaj koji organiziraju Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, za cilj ima umrežiti mlade ove županije sa institucijama i vršnjacima diljem BiH.

Zaštita okoliša i uloga mladih 

Na početku događaja, mladima se obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, koji je istaknuo važnost suradnje mladih i stručnjaka koji se bave pitanjima mladih.

''Ovo je jedan od redovitih godišnjih foruma koje organizira Ured za europske integracije i ove godine tema foruma su mladi. Stoga imamo sreću i priliku da ove godine forum organiziramo sa Međunarodnom organizacijom za migracije u Bosni i Hercegovini, kroz njihov BHRI projekt i da ujedinimo naša zajednička nastojanja s fokusom na mlade. Cilj nam je okupiti završne razrede srednjih škola iz Županije Zapadnohercegovačke i to sa posebnom temom koja je aktualna za sve nas i za sve generacije, a to je zaštita okoliša i uloga mladih u cijeloj ovoj priči'', naglasio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Video: Youth Forum West Herzegovina

''Youth Forum West Herzegovina'' fokusirat će se na prilike i mogućnosti za mlade, kao i na umrežavanje institucija i mladih iz Zapadnohercegovačke i ostalih zajednica u BiH. Kroz trodnevni program mladi će imati priliku razgovarati o važnosti omladinskog aktivizma u Bosni i Hercegovini, oblicima institucionalne podrške mladima, ekološkom aktivizmu te različitim oblicima umjetnosti kao alatu u radu sa mladima. Događaj se organizira u okviru 'Bosnia and Herzegovina Resilience Initative' projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM), a financira Austrijska razvojna suradnja.

Povezano preko 2300 mladih širom BiH

''Mladi su ti koji su u središtu današnjeg događaja. Motivirani i angažirani mladi potrebnsi su više nego ikada kako bismo odgovorili na današnje izazove u BiH, kao što su „odljev mozgova“, rastući ekstremizam, govor mržnje i fenomen lažnih vijesti. Osim toga, bitne su jake i pouzdane mreže koje sežu izvan etničke pripadnosti, vjere i zajednice. IOM-ov projekt koji financira Austrijska razvojna suradnja radi na tome spajanju: podržava mlade da razviju vještine koje su im potrebne, istovremeno pomažući u stvaranju trajnih mreža između njih i lokalnih vlasti. Kroz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) BHRI projekt je u posljednjih godinu i pol dana podržao i povezao preko 2300 mladih širom BiH'', istaknuo, Dominik Urak, zamjenik ambasadorice Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini

IOM BiH je, uz potporu raznih donatora u proteklih 6 godina, kroz BHRI projekt uložio više od 15 milijuna dolara s ciljem osnaživanja mreže lokalnih mladih aktivista i nositelja promjena. Podržavanjem zagovaračkih procesa i pružanjem potpore incijativama u lokalnim zajednicama, IOM BiH kontinuirano radi na promicanju pozitivnih narativa, te sudjelovanja mladih u demokratskim procesima i jačanju povjerenja i suradnje mladih s lokalnim institucijama.

Samo kroz BHRI projekt, IOM BiH je u proteklom razdoblju podržao 278 projekata u lokalnim zajednicama. U nekim od aktivnosti sudjelovale su i zajednice na području Županije Zapadnohercegovačke, a između ostalog implementirane su aktivnosti kao što su obnova Centra za mlade – Atomsko sklonište u Posušju i razmjena kazališnih grupa mladih iz Srednje Bosne i Ljubuškog.

''Naša postignuća, posebno kroz BHRI projekt, pokazuju transformativni potencijal i utjecaj zajedničkih napora mladih. Od uspješnih projekata do značajnih partnerstava s lokalnim vlastima i građanskim organizacijama, svjedoci smo pozitivnih promjena u politikama, uslugama i mogućnostima za mlade u različitim zajednicama. IOM BiH je imao privilegiju raditi s izvrsnim mladim ljudima u Posušju, Ljubuškom, Grudama i Širokom Brijegu, od aktivista i organizacija do srednjoškolaca, podupirući obnovu prostora za mlade, brojne kulturne aktivnosti i razmjene'', rekla je, Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u BiH i koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan.

Nova znanja o zaštiti okoliša

Na događaju će danas i u narednim danima biti prezentirane lokalne inicijative mladih, a neke od njih će financirati Županija Zapadnohercegovačka sa nadležnim ministarstvima i partnerima. Tokom panel diskusija govorit će se i o važnosti aktivizma i angažmana mladih te institucionalnoj potpori mladima u Bosni i Hercegovini.

''Budući da su organizatori pripremili dobar program, očekujemo usvajanje novih znanja o zaštiti okoliša i prirode, podizanje razine svijesti o ekologiji, i primjenu usvojenih znanja. Veselim se druženju i stvaranju novih poznanstava koje će ojačati našu socijalnu mrežu“, rekla je Katarina Iličić, jedna od sudionica današnjeg foruma.

''Kroz formalno obrazovanje nemamo se često priliku susretati sa ovakvim događajima i stručnjacima iz prakse i jako mi je drago da smo došli ovdje i da učimo i družimo u ova tri dana'', dodala je Martina Bešlić iz Posušja.

''Youth Forum West Herzegovina'' prilika je da se mladi upoznaju i sa ekološkim aktivizmom mladih u Bosni i Hercegovini i Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i konceptom održive mode kroz No Nation Fashion brand. Trodnevni forum završava upoznavanjem sudionika sa Zakonom o mladima i korištenjem kazališta i ulične umjetnosti u omladinskom aktivizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close