Rock koncert

Bitka za Neretvu u Jablanici

Za samo sedam dana otkriveno je 8 novih vrsta za znanost od kojih je do sada jedna potvrđena dok se za ostale čeka službena potvrda naučne zajednice.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 05. 2023. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UG "Za Doljanku" Jablanica organizira večernji rock koncert povodom 80.godina "Bitke za ranjenike na Neretvi". Ovaj koncert smo nazvali "Bitka ZA Neretvu". Cilj koncerta je informiranje šire javnosti o velikom, raznolikom i ne dovoljno istraženom biodiverzitetu rijeke Neretve u njenom gornjem toku. Prošlogodišnja "Sedmica nauke na Neretvi" u organizaciji Centra za životnu sredinu sa partnerima Riverwatch i EuroNatur polučili su nevjerojatnim rezultatima.

Za samo sedam dana otkriveno je 8 novih vrsta za znanost od kojih je do sada jedna potvrđena dok se za ostale čeka službena potvrda naučne zajednice. Otkrivene su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu, preko 1300 vrsta identificirano je na ovom području dok su se 2 vrste pojavile nakon više od 100 godina.

Na "Sedmici nauke" sudjelovalo je preko 50 znanstvenika-istraživača iz cijele Europe. Preliminarni izvještaji "Sedmice nauke" su zainteresirali naučnu zajednicu za ovo područje te je za tekuću godinu prijavljeno preko 100 znanstvenika-istraživača iz cijelog svijeta a planirano je i proširenje površine istraživanja. "Sedmica nauke na Neretvi 2023" je planirana za početak lipnja tekuće godine.

Foto: PR / Udruženje građana Za doljanku organizira rock koncert

"Bitno je naglasiti da je ovo područje ugroženo od izgradnje hidroenergetskih objekata koji će, ukoliko se implementiraju, uništiti ili u najboljem slučaju, smanjiti broj vrsta koje tu obitavaju. I dok europske zemlje spašavaju rijeke uklanjanjem vodenih barijera i pokušavaju vratiti život rijeka, u Bosni i Hercegovini je to još uvijek mamac za brzo bogaćenje pojedinaca. Koncertom "Bitka ZA Neretvu" i polaganjem vijenaca na spomen obilježje želimo odati počast palim borcima NOB-a te da ova borba još traje i da fašizam još uvijek nije pobijeđen", ističu organizatori.

Koncert su podržale organizacije: Fondacija Atelje za društvene promjene, Centar za životnu sredinu, EkoGrad, USR "Glavatica" Jablanica a podržan je i od međunarodne kampanje "Save the Blue Heart of Europe" Koncert će se održati 6. svibnja 2023 sa početkom u 19 sati, plato Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici.

Kopirati
Drag cursor here to close