Koja je svrha postojanja sudova?

UG ''Za Doljanku'': Presude obesmišljene, bližimo se međunarodnim sudovima

Nakon presude Županijskog suda Sarajevo izrečene 16.7.2021. godine kojom je poništena okolinska dozvola izdana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i cijeli postupak vraćen na početak.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 03. 2022. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana ''Za Doljanku'' iz Jablanice koje vodi višegodišnju borbu protiv rada mHE ''Zlate'', održalo je konferenciju za medije u Mostaru.

Udruženje godinama upućuje na kriminalne radnje kojima su sve instance vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine pogodovale investitoru tako što su u skladu sa svojim ovlastima, a za svoj osobni interes izdavale dozvole kako bi se napravila mHE ''Zlate'' i dozvolilo bogaćenje pojedinca nauštrb građana lokalne zajednice.

''Lanac nezakonitosti i korupcije proteže se od predsjednika savjeta i savjeta mjesne zajednice, načelnika općine i vijećnika dva prethodna saziva općinskog vijeća, županijskog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i županijskog ministra građenja pa do federalne ministrice zaštite okoliša i turizma, a svoje upletene prste u pogodovanju je imalo i rukovodstvo FERK-a koje i pored izrečenih sudskih presuda u korist Udruženja nije oduzelo dozvolu za rad mHE ''Zlate'' kao i Federalno ministarstvo pravde koje je tumačilo zakonske propise u korist Federalnog ministarstva okoliša i turizma'', priopćilo je Udruženje.

Nakon presude Županijskog suda Sarajevo izrečene 16.7.2021. godine kojom je poništena okolinska dozvola izdana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i cijeli postupak vraćen na početak, FERK-u je uz informaciju upućen i zahtjev za oduzimanje dozvole za rad dok se postupak ponovno ne sprovede. FERK je zatražio mišljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma od kojeg je dobio obrazloženje da po novom Zakonu o zaštiti okoliša prilikom ishodovanja dozvola za gradnju mHE ne treba ishodovati okolinski dozvolu.

Međutim, u novom Zakonu o zaštiti okoliša je navedeno kako svi predmeti započeti po starom Zakonu moraju biti po istom i okončani što je Ministarstvo u ovom slučaju prilikom obrazloženja skroz zanemarilo.

FERK je odbio zahtjev Udruženja za oduzimanjem dozvole za rad mHE ''Zlate''.

U međuvremenu, investitor je podnio zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole koji je Ministarstvo odbilo uz obrazloženje da po novom zakonu investitor nije u obvezi ishodovati novu okolinsku dozvolu. Na ovo rješenje, Udruženje građana je podnijelo tužbu jer se Ministarstvo oglušilo na upute iz presude te na nezakonit način donijelo rješenje.

''Naime, u rješenju je stvoren privid da je isto doneseno u korist građana, a na štetu investitora kojem je odbijen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Međutim, upravo je suprotno. Ovim rješenjem Ministarstvo ustvari investitora oslobađa pribavljanja nove okolinske dozvole i izrade nove Studije utjecaja na okoliš u čijem ponovljenom postupku bi građani morali po sili zakona sudjelovati, odnosno, oslobađa ga ispravljanja nedostataka već izrađene Studije na koje je Županijski sud u Sarajevu ukazao Presudom kojom je poništena okolinska dozvola za MHE 'Zlate''' – izjavila je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja građana ''Za Doljanku''.

Nakon ove presude, dana 29.12.2021. god. UG ''Za Doljanku'' je dobilo Presudu Županijskog suda u Mostaru kojom je poništeno Rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ i Rješenje Službe za upravu i prostorno uređenje Općine Jablanica. U ovom upravnom postupku koji se vodio po žalbi na građevinsku dozvolu za izgradnju mHE ''Zlate'' na rijeci Doljanci, niti Općina, niti Ministarstvo nisu priznali Udruženje kao stranku u postupku što je sudskom presudom dokazano.

''Posljedica ovih nezakonitih radnji je nezakonita pravomoćna građevinska dozvola, što dalje upućuje da na osnovu takve dozvole u postupku nije mogla biti izgrađena mHE ''Zlate''.

Polako se približavamo međunarodnim sudovima, a do tada ćemo nastaviti borbu svim raspoloživim zakonskim sredstvima, kao što je kaznena prijava protiv federalne ministrice okoliša i turizma i zahtjevom za njenu smjenu. Pisat ćemo i predsjednicima svih političkih stranaka koji su na odgovorne pozicije postavili ljude koji su se pokazali kao neodgovorni i zloupotrebili svoj položaj. I na kraju, obratit ćemo se i sudovima Bosne i Hercegovine i pitati ih koja je svrha njihovog postojanja kada se njihove presude ne poštuju. I tko je nadležan za sankcioniranje onih koji ne provode presude suda'' – zaključio je Dženan Šašić, predsjednik Udruženja građana ''Za Doljanku''.

Kopirati
Drag cursor here to close