Široki stvara

Aktivisti uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

U sklopu projekta „Široki stvara“ članovi udruge Korektiv su u utorak 2. siječnja 2024. godine izveli akciju čišćenja i zbrinjavanja otpada starog bunkera...
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 01. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta „Široki stvara“ članovi udruge Korektiv su u utorak 2. siječnja 2024. godine izveli akciju čišćenja i zbrinjavanja otpada starog bunkera koji se nalazi iznad Širokog Brijega na Ćavarovom brdu.

U akciji kojom su članovi udruge Korektiv aktivno i vrijedno čistili okolno područje starog bunkera od korova i bilja kako bi na taj način dali vlastiti doprinos očuvanju i zaštiti tvrđave od daljnje devastacije, prikupljene su veće količine otpada. Od korova je očišćen prilazi bunkeru iz pravca Bošnjakova brda, sjeverna strana zidina, dok je otpad uklonjen s dijela prilaznog puta zapadnom bunkeru. Realizacijom ove prve akcije u sklopu projekta „Široki stvara“ otvoren je prostor i pokrenuta inicijativa za daljnje aktivnosti u području bunkera koje su nužne za očuvanje ove vrijedne spomeničke baštine.

Budućim intenzivnim aktivnostima udruga Korektiv za cilj ima poticanje šire javnosti na promišljanje odnošenja prema okolišu u Širokom Brijegu te na nužnost očuvanja prirodnih znamenitosti i bogatstava.

''Često dolazim na bunker i pomalo je tužno kada vidim koliko otpada može biti na jednom ovako lijepom i prijatnom mjestu. Sudjelovao sam i prethodnih godina u različitim akcijama i drago mi je da mogu i danas pomoći'', navodi Dalibor Ravić, predsjednik udruge Korektiv koja je i pokrenula navedenu akciju.

Kako navode, ovim projektom ne žele samo urediti prilaznu pješačku stazu iz pravca Borka prema starom talijanskom bukeru (kuli) i križu, očisti ju od drače, smeća, te bunker povezati s Gradom Širokim Brijegom, namjera je označiti stazu informativnim panoima vezanim za povijesno-kulturološke znamenitosti Širokog Brijega, ali i panoima kojim bi naglasili kako je zabranjeno bacati smeće na tom prirodnom biseru Ćavarovog Brda.

Ukoliko ova aktivnost barem minimalno utječe na svijest određenog broja pojedinaca da promisle prije nego što odbace plastičnu bocu u okoliš i tako ga optereti razgradnjom u trajanju od 100 do 1000 godina, projekt „Široki stvara“ je ispunio svoju svrhu.

''Otpad je moguće naći na svakom dijelu bunkera i to je ova akcija i pokazala. Moramo se ponašati odgovornije kada je jedan ovakav prirodni i kulturni spomenik u pitanju'', zaključuje Nikola Tomašević iz Korektiva.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH podržalo je projekt „Široki stvara“, a organizatori najavljuju kako će nastaviti raditi na pripremanju uvjeta za buduću obnovu bunker te njegovom prezentiranju široj javnosti, te stavljanje u funkciju promocije kulture kroz panoramsko slikanje i umjetničko slikanje Grada Širokog Brijega gdje bi pozvali umjetnike s ALU Široki Brijeg ali i fotografe amatere da promoviraju ljepote Širokog Brijega.

Kopirati
Drag cursor here to close