Let’s Do It

40 akcija širom BiH povodom Svjetskog dan čišćenja

Let’s Do It tim u BiH je svečanom ceremonijom danas pokrenuo akciju Svjetski dan čišćenja koja se ove godine realizira na 40 lokacija širom BiH.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 09. 2022. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Let’s Do It tim u BiH je svečanom ceremonijom danas pokrenuo akciju Svjetski dan čišćenja koja se ove godine realizira na 40 lokacija širom BiH.

U Sarajevu su ekipe krenule sa Željezničke stanice i čistile su na četiri različite lokacije, a pored Sarajeva neki od gradova u kojima se čistilo su: Bosanska Krupa, Bijeljina, Mostar, Prijedor, Brčko.

Kiša u nekim gradovima je malo omela akciju, međutim volonteri nisu odustali, već su uprkos lošem vremenu ispunili svoj cilj.

Više od 15.000 volontera, svih starosnih grupa - od 7 do 77 godina starosti iz različitih sfera, širom Bosne i Hercegovine je uključilo se u akcije čišćenja - članstva nevladinih organizacija različitih interesnih grupa, neformalnih grupa, poslovnih subjekata, do porodica i individualaca.

Značajan dio u obilježavanju Svjetskog dana čišćenja jeste i sudjelovanje 130 osnovnih i srednjih škola širom BiH, koje su čištile svoja dvorišta i školska okruženja.

Svi oni su sudjelovali sa jednim ciljem, pomoći da naša država i planeta Zemlja bude ljepše i čistije mjesto za život.

“Interes velikog broja volontera za sudjelovanje u akcijama čišćenja su izuzetna motivacija za naš rad. To nam pokazuje da imamo građane koji su prepoznali problem i spremni su raditi na njemu i kroz selektivno odlaganje otpada ukoliko im to sustav ponudi. Kroz dosadašnje iskustvo imamo značajne rezultate iza sebe, a naš dugoročni cilj je utjecati na promjenu svijesti o ekološkim problemima u svijetu i njihov utjecaj na ljude”, poručuju iz Let’s Do Ita-a.

”Sretni smo što smo kroz cijelu ovu godinu, i kroz brojne aktivnosti koje realiziramo sa Lets do it BiH, uz angažman impresivnog broja volontera, uključeni u stvaranje boljeg i čistijeg okruženja i čistije Bosne i Hercegovine. Smanjenje utjecaja na okoliš i kreiranje rješenja za izazove povezane s ambalažom su ciljevi koje smo sebi postavili u borbi za očuvanje okoliša i protiv klimatskih promjena. U drugoj smo godini suradnje s inicijativom Let's Do It Coca-Cola u BiH, i u ovom periodu smo podržali brojne akcije odvojenog prikupljanja otpada, edukacije, kampanje za smanjenje digitalnog otpada, sadnju 5000 sadnica kojim kompenziramo čak 200 tona ugljičnog dioksida, i druge brojne aktivnosti kroz koje aktivno radimo na smanjenju našeg ugljičnog otiska i uopće utjecaja na okoliš. Sretni smo što uz potporu Coca-Cola fondacije možemo nastaviti naše zajedničko djelovanje i veselimo se ostatku aktivnosti koje planiramo do kraja 2022. uz potporu Coca-Cola fondacije”, rekao je Vinko Kovačić, menadžer za javne poslove, komunikacije i održivo poslovanje The Coca-Cola Company Adria.

Let's Do It tim u BiH od 2012. provodi akcije čišćenja, a Svjetski dan čišćenja zajedno sa Svjetskim Let's Do It timom organizira od 2018. godine. Na svjetskom nivou uključeno je više miliona volontera, iz 191 države svijeta koji zajedno rade na problemima životne sredine.

Tijekom rujna Svjetski dan čišćenja najavljivan je kroz kampanju „Kamo smeće?“, sa ciljem podizanja svijesti o količini otpada koju proizvedemo, i o potrebi odgovornog odlaganja otpada koji se može reciklirati.

Ovom kampanjom i akcijama čišćenja pokušava se skrenuti pažnja na važnost pravilnog upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini.

Partneri ovog projekta su Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation) i Izaslanstvo  Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close