Samo kod nas

Mostar: Pazi, snima se smeće!

Ne znamo snimaju li se aktivnosti nad kantom i plaši li natpis bacače svega i svačega, ali je prizor svakako dobra slika mostarskog problema.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 09. 2022. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarce se, čini se, mora na sve moguće načine upozoravati na načine na koje se rješavaju svojeg smeća.

Tako je jedna kanta pod video-nadzorom ne bi li se tako othrvala bacanju kućnog otpada na mjesto predviđeno za sitni, ulični otpad.

Foto: Bljesak.info / Ne znamo snimaju li se aktivnosti nad kantom

Ne znamo snimaju li se aktivnosti nad kantom i plaši li natpis bacače svega i svačega, ali je prizor svakako dobra slika mostarskog problema.

Naime, grad uz neiskorištenu Neretvu, godina se pati s odlaganjem smeća, kako s njegovim deponiranjem, tako i s njegovim prikupljanjem. Godine nebrige i bezvlašća ohladile su Mostarce od osjećaja za životnu sredinu pa se smeća iz svoja četiri zida rješavaju na najgore moguće načine.

Iako neke promjene idu puževim korakom, neke navike ne izlaze iz glava pa i danas gledamo kako se smeće baca s prozora, kako završava u rijekama, kako se krupni otpad odlaže samo da nije pred vratima (iako ima i onih kojima ni pred vratima ne smeta).

Foto: Bljesak.info / Upozorenje

Osim problema u lošim navikama koje su postale pravilo, problem je i što komunalna poduzeća – čiji direktori od kad su zasjeli još nisu progovorili - ne nude nikakvu mogućnost odvoza krupnog otpada niti grad ima ideje kako kazniti one koji truju sve oko sebe i nagrđuju lice nikad uljepšanog grada.

Iako je davno plasirana priča gradskih otaca o redovitom odvođenju krupnog otpada, komunalna poduzeća su oprala ruke od toga a dolaskom nove vlasi i dolaskom novih, šutljivih direktora, ništa se nije promijenilo.

Foto: Bljesak.info / Građani nemaju srama

Građani nemaju srama prilikom odlaganja smeća iz domaćinstva (a njega je u prosjeku kilogram po osobi dnevno!) i krupnog otpada a grad nema načina da riješi problem ni s prikupljanjem otpada ali ni s deponijom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close