Kako nadmorska visina utječe na porijeklo

Zanimljiva 3D karta BiH koja prikazuje riječni sustav

Gospodarstvo / Ekologija | 07. 02. 2024. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na LinkedInu je objavljena 3D karta Bosne i Hercegovine koja prikazuje njezin riječni sustav.

Ova karta pokazuje kako nadmorska visina zemlje utječe na porijeklo, smjer i tok njezine tri glavne unutarnje rijeke: Bosne, Neretve i Vrbasa. Svaka rijeka ima različitu boju i širinu, ovisno o slivu kojem pripada i veličini.

''Možda se pitate kako sam napravio ovu kartu. Koristio sam HydroSHEDS, globalnu hidrološku bazu podataka koja pruža podatke o visini i rijekama visoke rezolucije za cijeli svijet. Slijedio sam jednostavan, ali učinkovit proces koji je uključivao preuzimanje, obradu i vizualizaciju podataka pomoću različitih alata i tehnika'', navodi na LinkedIN-u Miloš Popovićkoji je izradio kartu.

Bosna i Hercegovina je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim vodama. U visokim planinama rijeke izviru i hrane se planinskim potocima, a potom urezuju sebi put kroz kanjone ka jugu. Sve bh. rijeke pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu.

Većina velikih rijeka u Bosni i Hercegovini ulijeva se u Savu, najveću pritoku rijeke Dunav, koja teče granicom između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i ulijeva se u Crno more, dok je Neretva jedina rijeka koja se ulijeva u Jadransko more.

U Bosni i Hercegovini su evdentirane 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za našu zemlju s pravom može reći da je zemlja rijeka. Predstavljamo vam deset najljepših rijeka u Bosni i Hecegovini.

Inače, rijeke u BiH su pod stalnom opasnosti od uništavanja radi brojnih porjekata radi energetskih projekata, a projekt Gornji horizonti, planirani i razvijani još od 60-ih godina prošlog stoljeća, spadaju u red najopasnijih energetskih projekata u Bosni i Hercegovini, vjerojatno i regiji. Ekološki strunjaci smatraju da će delta Neretve od plodne Kalifornije, kako je nazivaju, postati pustinja bez bilo kakvih perspektiva za poljoprivrednu proizvodnju, od koje živi nekoliko desetina tisuća stanovnika ovih područja.

Kopirati
Drag cursor here to close